18.08.2016 10:58:20 | edda | přečteno: 11984x
Tisková zpráva - Nutrend Racing

Václav Janík potvrdil rekordem v Lučine vítězství v Evropském poháru pro rok 2016

Strhující sedmý závod letošní sezóny FIA International Hill Climb Cup ve slovinském Lučine je minulostí a v hlavní roli tohoto svátku motoristického sportu byl Nutrend Racing. Sportovní prototypy českého týmu byly po čas celého závodního víkendu na čele výsledkových listin a jednoznačně okouzlily slovinské publikum. Ideální počasí dalo možnost jezdcům Petru Trnkovi, Jiřímu Svobodovi a Václavu Janíkovi předvést ty nejlepší výkony a porvat se o cenné body v předposledním letošním klání jezdců bodujících do Evropského poháru.

Václav Janík přijížděl do Lučine jako vedoucí jezdec v hodnocení divize 2 a právě na tomto podniku mohl ukončit letošní cestu za ziskem titulu nejúspěšnějšího jezdce této divize. Zvlášť v Lučine se chtěl se svojí Normou představit v tom nejlepším světle, jakým lepším způsobem než vítězstvím se zasloužit o konečné prvenství: „Lučine je velmi specifická trať. Náročný povrch a úzká trať nahrává hbitějším speciálům a z toho pramení například výhoda Itala Federica Libera, který mě na tomto závodě pravidelně porážel. V Lučine se mi v minulosti ještě nepodařilo zvítězit a tak bych rád získal tento post. Letos nám auto funguje skvěle a věřím, že se nám to podaří. Papírově jsem favoritem závodu a tuto predikci bych rád potvrdil.“, plánoval před víkendem Václav Janík.

Už sledování časomíry a dojezdů jednotlivých jízd během sobotních tréninků bylo nesmírně napínavé. Petr Trnka s Jiřím Svobodou předváděli těsný souboj ve třídě do dvou litrů o nejrychlejší sobotní výkon. Nejprve se vyrovnanými časy držel v popředí Jiří Svoboda, ale ve třetí jízdě se zaskvěl absolutním třetím časem Petr Trnka a ukázal, že mu právem patří průběžná druhá příčka v celkovém hodnocení šampionátu. Dvojice Federico Liber a Václav Janík - tito dva se v sobotním tréninku naháněli stejně jako duo Svoboda - Trnka. V prvních dvou jízdách je nedělil rozdíl větší než jedna sekunda, ale ve třetí jízdě se nasměroval skvělým způsobem k sobotnímu nejrychlejšímu výkonu Václav Janík. Už v druhém tréninku zaznamenal posun svého osobního maxima a časem 2:04,06 se mu to podařilo znovu i v průběhu poslední sobotní jízdy. Tento výkon ho ustavil do čela výsledkových listin a dal jasně najevo, že nedělní program může očekávat velmi rychlé časy.

Nejen Václav Janík šlapal plynový pedál na podlahu. I Petr Trnka dal s časem 2:07,57 dobrý základ pro možnost zisku dalších cenných bodů, stejně tak bylo možné vnímat vylepšený výkon Jiřího Svobody v čase 2:10,52. Pro dvojici pilotů dvoulitrových Norem tyto časy znamenaly průběžné 3. a 4. místo absolutního hodnocení. Před jejich stroje poskočil po první jízdě Václav Janík a Federico Liber, kteří započali svými výkony rekordní ročník závodu v Lučine. Výkon Václava Janíka 2:02,70 přepsal historické tabulky a rovněž vyburcoval Federica Libera ve skvělou jízdu, kterou na úvod závodního dne překonal o 0,8 sekundy českého borce a ujal se vedení rekordním výkonem 2:01,90. Příprava před druhou jízdou napovídala, že Václav Janík bude chtít ještě zrychlit. Analýza jízdních dat, drobné korekce v nastavení Normy a především odhodlání porvat se o vítězství. Tým Nutrend Racing se ocitl po týdnu ve stejné situaci v jaké byl při závodě v Osnabrücku, kde se podobným způsobem utkal s Joelem Volluzem a Christianem Merlim. Teď před Václavem stál Federico Liber.

Druhou jízdu ale nejprve ovlivnila červená vlajka, která byla vyvěšena Petru Trnkovi a všem startujícím po Jiřím Svobodovi. Jiří totiž zlehka zaváhal a na trati ztratil přilnavost, která vyústila v „hodiny“. Velká ztráta odsoudila Jiřího do hlouby pole, ale jízdu dokončil, stejně jako Petr Trnka, který stále jistil průběžné třetí místo absolutně. Václav Janík se ve druhém stoupání na čtyř kilometrové trati zaskvěl pokořením čerstvého rekordu tratě o 0,07 sekundy a stáhnul ztrátu na vedoucího Libera na nicotné 3 desetiny sekundy. Na oslavy rekordního záznamu ovšem nebyl čas, závod v Lučine se totiž jede tradičně na tři hodnocené jízdy. Rozhodnutí tedy mělo padnout až po absolvování poslední čtyř kilometrové porce slovinského asfaltu. Poslední jízda Petra Trnky se proměnila v jistotu, která jezdci zajistila utvrzení průběžného stříbra.

Nutrend Racing měl ale závod rozjetý na dvoje pódiové umístění, zda se bude jednat o přírůstek zlatý nebo stříbrný k již jistému bronzu měla rozhodnout jízda Václava Janíka. Po odlepení jeho prototypu od startovní čáry čekalo početné osazenstvo v okolí tratě i mnoho dalších příznivců u online timingu v napětí, jak rozhodne o svém letošním umístění v Lučine Václav Janík. Čekání ukončil dramatickým křikem hlasatel, který oznámil do třetice posun traťového maxima na hodnotu 2:01,30! Suma sumárum v přímém porovnání s výbornou jízdou Federica Libera tento výkon zajistil nejen držení traťového rekordu, ale i celkový triumf v závodě! Lučine 2016 zároveň rozhodlo, že v posledním závodě sezóny v německém Mickhausenu už není možné překonat vedoucí postavení Václava Janíka a tak se popáté v řadě stává jezdec Nutrend Racing držitelem FIA trofeje pro nejúspěšnějšího jezdce divize 2. „Letošní sezóna vychází opravdu skvěle a závod v Lučine to potvrdil. Loni jsem zde s Normou jel nejrychlejší čas 2:07, letos jsme o 6 sekund rychlejší. Jde vidět náš posun a to je také zásluhou práce mého týmu. Máme za sebou perfektní sezónu i závody a letos to je se zlatou tečkou nakonec. Rekord k tomu vítězství, to je podstata toho proč závodíme, takže jsme maximálně spokojeni. Letos se nám podařilo zvítězit ve všech závodech a obhájili jsme naše předešlé triumfy v Evropském poháru. Nutrend Racing je opět na vrcholu a bylo by chybou nepoděkovat všem, kteří se o to zasloužili, hlavně naši sponzoři, celý tým i naši blízcí, bez jejichž podpory by nebylo možné takového výsledku dosáhnout.“

Nutrend Racing odjížděl z jihu Evropy ve skvělé náladě a doufá, že na vítězné vlně se poveze i při dalších závodech, které budou následovat hned v závěsu. Nutrend Racing totiž nyní bude směřovat na okruhové tratě, když bude pokračovat ve vytrvalostním a sprintovém šampionátu na slovenském Slovakiaringu, kde bude k vidění trojice Václav Janík, Petr Trnka i Jiří Svoboda. V termínu 20. - 21.8. se v rámci Mistrovství České republiky utkají o okruhové úspěchy stejně jako v úvodu letošní sezóny na Hungaroringu. Držte palce, Nutrend Racing bude kroužit o vítězství….

Sestřih ze slovinského závodu můžete zhlédnout prostřednictvím tohoto odkazu:  https://www.youtube.com/watch?v=F2cEYtNvkq4


Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007