13.03.2017 09:31:35 | edda | přečteno: 13185x
Rallye Praha Revival se blíží

Rallyové legendy poprvé zavítají i do Litoměřic.

Poslední dubnový víkend proběhne ve středních a severních Čechách již sedmý ročník sportovně-společenské akce Rallye Praha Revival. Poprvé účastníci této akce zavítají i na Litoměřicko a jeden z měřených úseků se uskuteční i v areálu výstaviště Zahrada Čech.

Revival, i když má ve svém názvu slovo rallye, není opravdovou rallye, ale sportovně-společenskou akcí v duchu soutěží šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Je určena především pro bývalé automobilové závodníky a závodní a sportovní automobily vyrobené do roku 1985. Unikátní formát akce vymyslel a do života uvedl promotér automobilových závodů E. Patera.

Díky pověsti, kterou si revivaly za dobu svého trvání vybudovaly, se seznam přihlášených zaplnil prakticky hned po spuštění přihlášek. Z logistických důvodů je počet startujících omezen na 180 posádek a na všechny zájemce se přesto nedostane. Na startu se sejdou legendy našeho motoristického sportu, s číslem 1 by měla startovat bývalá tovární posádka M. Zapadlo-ing. J. Motal, která s legendární „stotřicítkou“ úspěšně reprezentovala značku Škoda i v soutěžích Mistrovství světa. Vedle nich se objeví i další bývalí členové továrního týmu V. Berger- Z. Petera, P. Janeba, J. Paasonen a samozřejmě nebude chybět J. Haugland, kterého bude navigovat v revivalové premiéře M. Eckhardtová. Z dalších známých jmen se představí např. J. Moskal jeden z průkopníků účasti našich kamionů na slavném Dakaru. Jeho LIAZ se revivalu ostatně zúčastní také, řídit jej bude J. Pour, který originál zachránil z kopřiv a špičkově zrenovoval.

Rallye Praha Revival má i vynikající mezinárodní obsazení. Tradičně silné zastoupení mají polské posádky, z Varšavy přijedou např. A. Jaroszewicz, B. Krupa, T. Czieczierzynski úspěšní účastníci soutěží Mistrovství světa a Evropy. Velký zájem o start projevily i francouzské posádky v čele s největší hvězdou, slavnou spolujezdkyní Biche ověnčenou i vítězstvím v Rallye Monte Carlo.

Kromě závodníků tvoří startovní pole i zúčastněné stroje a revival je dokonalou přehlídkou automobilové techniky uplynulých let. Samozřejmě, kromě sportovních vyriant všech typů škodovek s motorem vzadu bude možné vidět vedle vozů, které jsme u nás na závodech mohli běžně vídat, jako byli Trabanty, Wartburgy, Lady i vozy dalších značek, které psaly historii automobilového sportu jako Alfy Romeo, BMW, Mini Coopery, Porsche a další.

Program letošního revivalu začne tradičně v pátek 28. dubna prologem na chuchelském závodišti, po němž následuje v podvečer slavnostní start na Václavském náměstí s jedinečnou atmosférou. Z centra Prahy zamíří posádky přes show section na haldodromu v Kladně do Teplic, kde přenocují. V sobotu čeká všechny jízda podle itineráře za dodržování dopravních předpisů zpestřená měřenými úseky na show section na rallykrosové trati v Chabařovicích, trati závodu do vrchu na Telnici a dvakrát budou mít příležitost, i díky aktivitě motoristického nadšence B. Řezníčka, vidět pestrou karavanu revivalu i litoměřičtí příznivci automobilového sportu a jeho historie na výstavišti Zahrada Čech, kde posádky absolvují na místním asfaltu tři kola o celkové délce zhruba dva a půl kilometru. V předběžném časovém harmonogramu je zde naplánován start prvního jezdce v 11:30 a vpak v 15:00. Po absolvování sobotního programu se účastníci vrátí opět do Teplic, odkud v neděli přes show section na mosteckém polygonu a opět kladenský haldadrom zamíří do cíle v pražském Radotíně.

Zájemcům o bližší a podrobnější informace o 7. Rallye Praha Revival slouží stránky www.edda.cz/mscrdovrchu a http://revival.just-rally.com/

 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007