aktualizováno | 22.03.2017 11:45:51 | edda | přečteno: 11574x
Tisková zpráva: Významné sportovních akce ÚAMK v první polovině roku 2017

JANČA - 36. Valašská Rally Valmez 2017 – 24. až 26. 3. 2017 Pořádá ji JRTR pro s.r.o. spolu s ÚAMK od 24. do 26. března 2017. Registrovalo se 83 soutěžících, kteří si to rozdají o úvodní body do sedmidílného mistrovství České republiky v automobilových soutěžích.

Letošní Valaška měří 436 kilometrů - v sobotu jich je na pořadu 228 km a v neděli 208 km. Posádky absolvují více než třetinu tratě ve dvanácti rychlostních zkouškách o délce 151 km, každý den po třech ve dvou kolech. Napřed čeká na startující měřených 82 km, o den později 69 km.

„Kromě kopřivnického areálu se snažíme nalákat fanoušky do jedenácti klasických diváckých míst a dvou arén. První je na parkovišti pod přehradní nádrží Bystřička. Obdobný areál vytváříme pro diváky u Muzea řeznictví ve Valašském Meziříčí v části Krásno, na valašskomeziříčské příměstské části erzety Juřinka. Obě rychlovky, Juřinka i Bystřička, se pojedou v nedělní etapě,“ zve diváky předseda organizačního výboru Valašské rallye Jaromír Tomaštík.

Doprovodný program Valašky Na doprovodném programu 36. Valašky se významně podílí ÚAMK, který představí techniku ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Posuvný simulátor nárazu (tzv. „Bumbác“) slouží hlavně k výchově řidičů i ostatních účastníků k pravidelnému a bezpodmínečnému používání bezpečnostních pásů stejně jako jeho sofistikovanější bratr. Otočný simulátor nárazu je již daleko složitější a nastiňuje nejprve jízdu vozidla vpřed, potom náraz a převrácení vozidla.

„Při Valašské rallye předvedeme také dvě verze promítání k bezpečnostnímu tématu. Menší na ploše dvakrát tři metry se zadní projekcí má speciální plátno zabudované do přívěsu Agados. Větší verze je na výklopnou velkou obrazovku třikrát pět metrů na podvozku Mercedes Atego,“ představuje Zdeněk Růžička z ÚAMK a dodává: „Na obou obrazovkách budou promítány záběry z rallye i z loňské Valašky. Kromě toho motorističtí příznivci uvidí další tematická videa a fotky.“

Pohár prezidenta ÚAMK Mezi řadu doprovodných programů 36. Valašské rally patří také 3. ročník výtvarné soutěže pro děti a mládež s názvem Nakresli rallye. Nejlepší mladí výtvarníci z mateřských, základních a středních škol obdrželi v pondělí 20. března od 15:00 hodin Pohár prezidenta ÚAMK Oldřicha Vaníčka.

 

VII. Rallye Praha Revival – 28. až 30. 4. 2017 Sedmý ročník sportovně-společenské akce se uskuteční 28.-30. dubna 2017 a pořádá ho klub ÚAMK Sdružení českého autosportu. Záštitu nad akcí převzal senátor a primátor Teplic pan Jaroslav Kubera.

Na startu se tradičně sejdou legendy motoristického sportu. V první stovce posádek jsou pouze držitelé licence pro automobilové závody před rokem 1989. Číslo 1 náleží bývalé tovární posádce Milan Zapadlo, Jiří Motal, která s legendární „stotřicítkou“ reprezentovala značku Škoda také v soutěžích mistrovství světa a před 40 lety skončila při slavné Rallye Monte Carlo ve třídě druhá za Václavem Blahnou s Lubislavem Hlávkou.

Velký zájem ze zahraničí je z Polska a Francie. Představit by se měla i slavná spolujezdkyně a vítězka RMC 1973 Biche, kterou pod jejím pravým jménem Michel Esponosová každý nezná.

 

„Poprvé v historii revivalů se stalo, že se naplnila startovní listina ještě před oficiálním otevřením přihlášek půl roku před startem. Startovní listina čítá 180 posádek, zájem je ještě větší, ale při nejlepší vůli z logistických důvodů nemůžeme více posádek přijmout,“ těší šéfa organizátorů Edu Pateru.

 

Program letošního revivalu začne tradičně v pátek 28. dubna prologem na chuchelském hipodromu. Po němž následuje v podvečer slavnostní start na Václavském náměstí v Praze a účastníci zamíří přes Kladno do Teplic. V sobotu se předvedou na rallyekrosové trati v Chabařovicích, vrchařské ukázce v Telnici, i výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích. V neděli se vrátí z Teplic přes mostecký polygon a Kladno do pražského Radotína.

 

45. Rallye Český Krumlov 2017 – 19. až 20. 5. 2017 Tradiční motoristický podnik s historií sahající do roku 1971 oslaví v letošním roce půlkulaté jubileum. 45. Rallye Český Krumlov bude v termínu 19. a 20. května zahajovacím podnikem FIA European Rally Trophy – regionu Central a třetím dílem tuzemského šampionátu v automobilových soutěžích.

Pro každoročně velmi početné startovní pole připravili zkušení pořadatelé z ÚAMK Automotoklubu Rallye Český Krumlov náročnou trať se šestnácti rychlostními zkouškami o celkové délce přesahující 170 kilometrů. Centrem podniku bude českobudějovické výstaviště, slavnostní start a vyhlášení vítězů proběhne pod zámkem v Českém Krumlově, městě zařazeném na seznamu dědictví UNESCO.

 

„Připravujeme sportovně velice náročnou soutěž, která bude opět zařazena do evropského seriálu konaného pod hlavičkou FIA. Koncepce rallye vychází z modelu již osvědčeného v minulých letech. Trasy několika rychlostních zkoušek ale doznají poměrně zásadních změn,“ uvádí ředitel 45. Rallye Český Krumlov a předseda pořádajícího ÚAMK Automotoklubu Rallye Český Krumlov Luboš Šalát.

 

6. New Energies Rallye Český Krumlov 2017 – 18. až 20. 5. 2017 ÚAMK South Bohemia Rally Club pořádá ve dnech 18. až 20. května 2017 unikátní automobilovou soutěž vozidel s alternativními pohony. Šestý ročník New Energies Rallye Český Krumlov je součástí seriálu mistrovství světa elektromobilů, hybridů a vozidel na vodík. Pro ostatní druhy pohonu organizátoři vypsali národní ÚAMK Regularity Trophy.

Význam loňské premiéry New Energies Rallye Český Krumlov ve světovém šampionátu, který od letošního roku nese název FIA Electric and New Energy Championship, podtrhla návštěva prezidenta Mezinárodní automobilové federace Jeana Todta, jenž mezinárodní rallye pravidelnosti na českokrumlovském náměstí Svornosti odstartoval.

 

„Přípravě trasy věnujeme velkou pozornost. Schopnost spolupráce mezi jezdcem a spolujezdcem ověříme prostřednictvím ukrytých fotobuněk měřících čas a důraz klademe na řidičské schopnosti a dobrou orientaci. Pro posádky jsme připravili téměř dvojnásobnou délku testů, vedoucích po trati současných nebo bývalých rychlostních zkoušek Rallye Český Krumlov. Během pátku a soboty ujedou celkem přes 300 kilometrů, z toho více než polovina bude měřená na desetinu sekundy přesně. Nezapomenutelným zážitkem každoročně bývá průjezd speciálním testem na výstavišti v Českých Budějovicích, který se jede nedlouho před startem „velké“ rallye a je obsypaný diváky,“ říká ředitel

6. New Energies Rallye Český Krumlov 2017 a předseda ÚAMK South Bohemia Rally Clubu Pavel Kacerovský.

 

Evropský pohár BMX – 19. až 21. května 2017 Poprvé v České republice uspořádá ÚAMK Bikrosclub Řepy od 19. do 21. května 2017 Evropský pohár bikrosařů s vysokým koeficientem HC. K přidělení prestižního závodu pomohly předchozí zkušenosti a úspěchy s organizací mezinárodních závodů s názvem King of Prague.

„Evropský pohár nejvyšší kategorie můžeme uspořádat proto, že máme jedinou BMX dráhu na území České republiky, která splňuje nejpřísnější požadavky Mezinárodní cyklistické federace UCI. Zároveň je to uznání naší systematické práce s mládeží a výchovou jezdců, kteří se pravidelně prosazují na mezinárodních bikrosových závodech. Velmi nám pomáhá spolupráce s Magistrátem hlavního města Prahy, který je aktivním partnerem nejen našeho olympijského sportu,“ těší šéfa řepského ÚAMK klubu Lukáše Tamme.

Pražský závod BMX Evropského poháru 2017 je zařazený do mezinárodního kalendáře UCI a Evropské cyklistické unie UEC s koeficientem HC pro kategorie Elite a Junior mužů i žen. Pořadatelé odhadují, že do české metropole dorazí 280 závodníků těchto čtyř tříd. Součástí bohatého programu budou také zápolení všech ostatní věkových skupin od sedmi do šestnácti let. Bikrosclub Řepy bude muset zvládnout nával zhruba 1400 jezdců.

„To nám vrásky nepřidělává, máme s podobnými čísly bohaté zkušenosti. Koeficient HC znamená, že k nám přijede kvalitnější konkurence, než tomu bylo loni při závodech nižší obtížnosti C1. V roce 2016 se do Česka vrátil Evropský pohár po čtyřech letech, ale s koeficientem HC se uskuteční v květnu poprvé,“ vysvětluje Tamme.

 

Jan Doležal, sportovní redaktor ÚAMK

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007