aktualizováno | 26.09.2017 14:28:36 | edda | přečteno: 11165x
Tisková zpráva - Nutrend racing

Nutrend Racing završil vrchařskou sezónu ziskem prvenství v evropském poháru!

 

Rok 2017 bude pro Nutrend Racing spojen se ziskem šestého celkového triumfu v evropském poháru. Václav Janík si v rakouské Sankt Agatě zajistil celkové prvenství v divizi 2 FIA International Hill Climb Cupu a navázal tak na předešlé úspěšné sezóny na mezinárodní vrchařské scéně. Po sezónách 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 získal trofej evropského poháru i v sezóně 2017!

Už před posledním závodem evropského poháru v německém Mickhausenu může tým Nutrend Racing oslavovat další vydařenou vrchařskou sezónu, protože již s předstihem dosáhl sezónního cíle v podobě obhajoby triumfu ve FIA Cupu, kterého docílil v rakouské Sankt Agatě, kam si pro konečnou pojistku vyrazil kompletní tým Jiří Svoboda, Richard Meixner a samozřejmě Václav Janík. Týmoví mechanici naložili do přepravního kamionu netradiční sestavu v podobě dvojice sportovních prototypů Norma v jednom provedení ve dvoulitrové kubatuře a v druhém s turbo motorem spadajícím do vrcholné třílitrové třídy. K tomuto duu se přidal monopost F3000, jenž se stal pracovištěm pro Jiřího Svobody. Jiří Svoboda si po „ochutnání“ formulového monopostu na krátkém Ecce Homo, nechtěl nechat ujít další možnost startu s monopostem nejvyšší specifikace a v Agatě nastoupil poprvé v rámci evropského poháru ve vrcholné kategorii závodních speciálů.

Rakouský závod nedaleko českých hranic si tradičně vychutnává velkou pozornost diváků i jezdecké sestavy, k závodu se sjíždí silná konkurence z okolních zemí a tentokrát tomu nebylo jinak. Závod navíc podpořilo krásné počasí a tak byla u našich jižních sousedů, tak jako každý rok, radost závodit: „Náročná sezóna se blíží ke svému konci a nám chybí poslední krůček k dosažení našeho letošního cíle. Vzhledem k našem dosavadním výsledkům nemůžeme cílit na nic jiného než na obhajobu prvního místa v celkovém hodnocení. Při pohledu na startovní listinu je jasné, že boj o přední příčky v Agatě bude velmi náročný. Stejně jako předchozí roky se pořadatelům podařilo nalákat zvučná jména a jsem rád, že se mezi ně budeme řadit i my s Nutrend Racing. Čeká na nás náročný úkol, Jiří Svoboda se bude snažit najít společnou řeč s formulí, Richard Meixner zde pojede vůbec poprvé a moje úloha je bodovat a ukončit tím letošní pouť za evropským pohárem,“ predikoval cíle týmu Václav Janík.

Na rakouském kopci již Nutrend Racing dosáhl na řadu dobrých výsledků a letos chtěl navázat. Po roční pauze se opět postavili jezdci v červenobílém zbarvení pod 3200 metrů dlouhý kopec a jali se hledat nejrychlejší cestu na vrchol. Už tréninky napověděly, že pro úspěch v nedělním závodě bude třeba odstranit potíže s nastavením podvozku a najít správnou jezdeckou koncentraci. To platilo především pro Václava Janíka: „Dalo se očekávat, že tempo soupeřů bude hodně vysoké už během tréninku. Moje rychlost během sobotního dne na soupeře nestačila, trápil jsem se s nastavením vozu,“ hovořila za Václava nespokojenost ze sobotního absolutně devátého času tréninku. V učebním režimu jedoucí Richard Meixner a Jiří Svoboda naopak skokově zrychlovali a hledali potřebnou jistotu za volanty svých vozů, pro ně byly nejcennější především najeté kilometry v ostrém tempu.

V zrychlujícím progresu se dařilo pokračovat Jiřímu a Richardovi i během nedělních jízd. Na trati našli další úseky, kde se dala využít rychlost jejich speciálů ještě efektivněji a odměnou jim byla nová osobní maxima. Jiří Svoboda navíc při svém prvním mezinárodním závodě s monopostem dosáhl na pódiové umístění v rámci hodnocení skupiny E2-SS, kde si dojel pro celkový bronz a v průběžném

hodnocení FIA Cupu udržel průběžné druhé místo. To pro něho může být letošním maximem, protože na první příčku v celkovém hodnocení FIA Cupu má po Sankt Agatě právo pouze Václav Janík, který si zajistil šestým místem z nedělního závodu letošní definitivní zpečetění prvenství v divizi 2. Pro Václava právě skončený závod vypadal z jeho pohledu takto: „Na jednu stranu velká úleva, že jsme dosáhli potřebného výsledku kvůli hodnocení mistrovství, na druhou stranu trochu zklamání. Závod se pro mě neodvíjel dobře, nebyl to pro mě ideální víkend. Nedokázal jsem se v závodě zrychlit, tak jak jsem si představoval. Chtěl jsem dosáhnout na rychlejší časy, ale to se mi tentokrát nepodařilo. Věřím, že tento dílčí nezdar brzo překoná pocit letošního úspěchu v celkovém hodnocení šampionátu. Letos jsme odvedli hodně práce a velké díky paří celému týmu, který opět dokázal obhájit triumf v evropském poháru!“.

Sankt Agatha tedy zpečetila vítězství v divize 2 pro Nutrend Racing a Václava Janíka, pro něhož to byl již třetí triumf s prototypem Norma M20FC Turbo na evropské scéně mezinárodního poháru FIA.

 

Průběžné pořadí po 9-ti odjetých závodech v divizi 2 - FIA International Hill Climb Cup 2017:

1. Václav Janík 110b

2. Jiří Svoboda 69b

3. Sebastien Petit 50b

4. Andreas Stollnberger 48b

5. Laszlo Szasz 43b

6. Diego De Gasperi 37,5b

7. Jozef Béreš 36b

= Patrick Zajelsnik 36b

9. Richard Meixner 34b

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007