17.11.2018 09:51:22 | edda | přečteno: 5185x
Úspěšné Racing a Classic Expo

Úspěšné Racing a Classic Expo

Ve dnech 9. až 11. listopadu 2018 se v areálu PVA Expo v Praze-Letňanech uskutečnil druhý ročník výstavy Racing Expo, tentokrát společně s premiérou přehlídky Glasurit Classic Expo.

Na Racing Expu mohlo téměř 12 000 návštěvníků, kteří během tří dní na obě akce zavítali, obdivovat více než stovku exponátů z nejrůznějších disciplín automobilového a motocyklového sportu. Zvláštní pozornosti se těšily vystavené supersporty BMW M6 GT3 a BMW M4 GT4, provozované brněnským týmem Roberta Šenkýře, nebo rovněž z moravské metropole pocházející zajímavé vozy KTM X-Bow stáje RTR Projects. Zastoupeny ovšem byly i značky Ferrari, Audi nebo Lamborghini. Početná byla kolekce vrchařských speciálů včetně atraktivních monopostů Osella FA30 Miloše Beneše a Norma M30 LMP. Miroslav Jakeš přivezl svoji úspěšnou rallyovou Škodu Fabia R5. Nepřehlédnutelný byl okruhový truck Buggyra vicemistra Evropy Adama Lacka. K vidění byly dále autokrosová bugyna legendárního Jaroslava Hoška, maratonská čtyřkolka Tomáše Kubieny, motorka pro Tourist Trophy na ostrově Man Kamila Holána a mnoho dalších pozoruhodných strojů.

Veteránskému Classic Expu vévodila kolekce třiceti krasavců s logem Porsche na kapotě, sestavená při příležitosti sedmdesátého výročí vzniku automobilky. Drtivá většina přítomných také zřejmě poprvé viděla pohromadě pět vozidel Rolls-Royce. Pastvou pro oči se jevila i skupina energií překypujících jaguárů, s nimiž kontrastovaly kultovní mini a fiatky. Skutečně důstojně byla zastoupena česká automobilová škola, zejména produkty značek Škoda a Tatra. Příslovečnou třešničkou na dortu se staly tři nádherné bugatky.

Obsažný a pestrý byl rovněž doprovodný program. Zatímco v pátek se skládal převážně z odborných seminářů a byl primárně orientován na studenty oborových škol, v dalších dnech oslovoval širokou veřejnost. Na besedách a autogramiádách se fanoušci mohli setkat s jediným českým pilotem F1 Tomášem Engem, někdejším účastníkem seriálu GP2 Josefem Králem, mistrem Evropy v závodech do vrchu Lukášem Vojáčkem, vítězem dvou motocyklových velkých cen Lukášem Peškem a mnoha dalšími významnými osobnostmi. V neděli navíc proběhl slavnostní křest knihy Petra Dufka a Romana Apeltauera sedmdesetkrát ZLATÁ PŘILBA, vydávané u příležitosti 70 ročníků pardubického plochodrážního závodu. Pozvání na něj přijeli čtyři čeští držitelé této vzácné trofeje – Oldřich Klaudinger, Milan Špinka, Jiří Štancl a Tomáš Topinka.

Především děti se vyřádily na dráze s RC modely a na venkovní ploše bylo pro ně připraveno svezení v motokáře. Tatínkové a maminky si zatím mohli vyzkoušet svoje řidičské schopnosti na profesionálním simulátoru nebo za volantem silniční buggy.  

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007