aktualizováno | 13.09.2010 21:55:22 | dawe | přečteno: 3983x
Vrchlabí, 11. a 12. září 2010, komentář, 1. část

 K devátému závodu Českého mistrovství ZAV se jeho účastníci sjeli do Vrchlabí. Zdejší trať dlouhá 3800 metrů je velmi rychlá a pořadatelům dá vždy hodně práce zabezpečit ji tak, aby havárie, které zde nejsou ojedinělou událostí, neskončily špatně pro jezdce a ani pro diváky.  Díky svědomité přípravě a profesionálnímu zabezpečení neskončila žádná kolize zraněním jezdce, nebo ohrožením diváků. Asi nejtěžší chvilku prožil ve Vrchlabí kladenský pilot historického BMW Jirka Šarocha, který po předčasném opuštění trati se třemi kotouly dostal hluboko pod úroveň silnice. Díky kvalitnímu bezpečnostnímu rámu a pevně utaženým pásům vylezl z notně obouchaného bavoráka bez škrábnutí. Chvílemi přece jen bylo vidět ve tváři věčně usměvavého jezdce, jak je mu auta líto, ale hned začal spřádat plány na jeho resuscitaci a žluté BMW bude jistě zase svému majiteli v plné kráse dělat radost a nejen jemu, ale i divákům.

 Oba dny závodům přálo počasí, svítilo sluníčko, jen v sobotu odpoledne se nad kopci kolem honily mraky, z kterých by snad mohlo zapršet, ale jezdce to nechalo v klidu, neboť se šli podívat co obouvají místní matadoři otec a syn Srnští na své historické škodovky a když viděli, že ti naprosto nevzrušeně zůstávají na slickách, uklidnili se také a udělali dobře, neboť nespadla ani kapka. Nejen díky počasí, ale i disciplinovanosti jezdců a úsilí traťových komisařů se podařilo oba závody dokončit podle časového harmonogramu, i když se závodu zúčastnilo přes sto jezdců.

 Do konce seriálu již mnoho závodů nezbývá a tak se očekávaly tvrdé a nesmlouvavé souboje o nejlepší umístění oceňované body do závěrečné klasifikace. I přes napětím sršící ovzduší depa panuje mezi jezdci přátelská atmosféra, kde i největší soupeři si neodmítnou pomoc a závodníci tvoří soudržnou partu, což se mi zdá nejméně stejně cenné jako opravdu špičkové výkony předních jezdců jednotlivých tříd a zastoupení kvalitně připravených závodních strojů. Atmosféra depa přispívá i k tomu, že si závody užívají i ti, kteří zrovna nebojují o špičkové umístění, nebo nováčci. Je jasné, že ve vybičované chvilce může vzniknout i ostřejší konfrontace, ale nakonec se vždy dá vše v klidu vysvětlit.

 Závod sledovalo množství diváků, kteří museli odcházet spokojeni. Mezi diváky jsme mohli vidět i takové osobnosti závodního sportu jako Jaromíra Malého, Jindřicha Štolfu, Petra Kreibicha, Tomáše Fuchse. Víkend se Českému mistrovství ZAV ve Vrchlabí vydařil, nyní se můžeme těšit na další podnik, který se odehraje na trati na Živohošti o prvním říjnovém víkendu.

 Jarda Malík

fkanxiey | 28.12.2010 04:14:27
tamCfw siuczqfajfsn, [url=http://rqcoyzgnldlq.com/]rqcoyzgnldlq[/url], [link=http://kmkkqlurolaj.com/]kmkkqlurolaj[/link], http://qqkwebfulcud.com/
Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007