aktualizováno | 29.10.2010 20:22:22 | edda | přečteno: 4073x
Převzato z eWRC

     Zveřejňujeme článek, který na eWRC zveřejnil pamětník původních Rallye Praha a Berounka, pan  Jiří Fryje / vůz na fotografii je Zdeňka Ponce/.

 

Rallye Berounka Revival

 

  Mým prvním fyzickým kontaktem se světem automobilových soutěží byla Rallye Berounka a Rallye Praha. Ty obě daly konečný směr mému celoživotnímu zájmu. Jestliže je některý z čtenářů jejich pamětníkem, pak je potřeba se při pohledu na datum jeho narození podívat hodně hluboko do minulosti. Ty soutěže se totiž konaly na samém začátku sedmdesátých let. Berounka se startovala na Strahově a Praha na Letné. Na startu prvně jmenované se objevil například pan Zdeněk Trejbal se Saabem, nebo Václav Pech starší se Škodou 1000 MB B 5, tehdy ovšem velmi mladý a tuším že bezdětný. Startovní listina druhé soutěže se v roce 1972 zaplnila posádkami, které tehdy kralovaly našemu automobilovému sportu. U tréninkové plochy na stadionu Sparty stála auta továrního týmu AZNP s jezdci, jakými byli pánové Horsák, Šimek, Srnský, nebo Jelínek. Vedle Renault 12 Gordini pana Ponce a Alpina A 110 pana Hubáčka. Na dveřích dalších vozů byla jména, jako Trojan, Hank, Svoboda, Mach, Čáslavka a řada dalších, která v dějinách Československé rallye nesou punc nejvyšší kvality.

 Je proto pro mě velikým potěšením oznámit Vám, že pan Eduard Patera, jinak organizátor rychle se rozvíjejícího seriálu závodů automobilů do vrchu “Edda cup“ , chystá ve dnech 12. – 14. listopadu vzpomínkovou akci na tyto soutěže, nazvanou Rallye Berounka Revival. Centrum soutěže bude v Radotíně, kde v pátek 12. proběhnou přejímky. V sobotu ráno odstartují posádky k jízdě pravidelnosti po stopách výše jmenovaných soutěží s průjezdními a rychlostními kontrolami a s takzvanými Show sekcemi na uzavřených úsecích. Součástí první, Řeporyjské etapy bude SS Učiliště. Následně bude navazovat etapa druhá, Berounská, která skončí v odpoledních hodinách na parkovišti hotelu Stará Živohošť. V neděli odtud odstartuje závěrečná, Dobříšská etapa, která bude mít cíl v Radotíně. Jemu bude předcházet poslední SS u Motokárového centra.

 Účast přislíbilo už několik, ve velikých úvozovkách, retro jezdců, jejichž jména jsme čítali na začátcích výsledkových listin. Za všechny jmenuji Václava Blahnu, Zdeňka Haladu, posádku Srnský- Syrovátko, Jiřího Háka, Miroslava Adámka, Zdeňka Ponce, Václava Polívku, Jindřicha Štolfu, Oldu Gottfrieda ale také třeba v kladbě trpícího Tomáše Drástu, a řadu dalších. Doufám, stejně jako pan Patera, že se startovní listina bude stále rozrůstat, ale už její dnešní podoba slibuje báječnou podívanou.

 O dalším dění okolo této akce vás budu informovat na stránkách eWRC, nebo se můžete podívat na adresu www.edda. cz , kde by měly být průběžně zveřejňovány podrobné informace.

 Každopádně se už dnes těším na shledání s Vámi, diváky i s přihlášenými jezdci u učiliště v Radotíně.

 

Jiří Fryje, eWRC

 

 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007