aktualizováno | 12.12.2010 17:48:59 | edda | přečteno: 3866x
Představujeme nové partnery seriálu

 PIVOVAR SVIJANY

  První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Od roku 1565 získal ves Jaroslav z Vartemberka, který zde vystavěl renesanční tvrz, ale již před tím, v roce 1564, je ve Svijanech uváděn pivovar. Byl součástí hospodářského zázemí a důvodem vaření piva a zakládání hospod bylo zvýšení finančního výnosu panství. Po smrti Jaroslava roku 1602 získal Svijany s tvrzí a pivovarem Jáchym Ondřej Šlik, známá osoba českých dějin, protihabsburský odbojník. Svůj život skončil na staroměstském popravišti v červnu roku 1621. Svijany připadly poté Valdštejnům, kteří zde hospodařili až do roku 1814. Za nich byla stará tvrz přestavěna na zámek, stavebně upraven a rozšířen byl i sousední pivovar.

  Roku 1820 přicházejí Rohanové, Svijany jsou připojeny k Sychrovu a jsou i nadále hospodářským dvorem a pivovar je jeho součástí. Pivovar jim patřil do roku 1912, kdy jej koupil jeho dosavadní nájemce a sládek Antonín Kratochvíle. Rodinná dynastie Kratochvílů působila ve svijanském pivovaru až do roku 1939. Vnuk původního majitele, rovněž Antonín, byl nucen pivovar prodat. Pivovar se opět vrátil Rohanům. Kratochvílové pivovar značně zvelebili a zmodernizovali.

  Po roce 1945 byl pivovar konfiskován a posléze znárodněn, stal se provozem Severočeských pivovarů n. p. Se změnami v politické i hospodářské oblasti končí společnost Severočeské pivovary n.p. a v roce 1990 vzniká státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou, jehož součástí je i pivovar Svijany. V roce 1992 se státní podnik mění na akciovou společnost a v roce 1997 se stává součástí a.s. Pražské pivovary, jejímž majoritním vlastníkem je anglická pivovarská společnost Baas. Pivovar Svijany je daleko nejstarším a nejmenším pivovarem této skupiny. Díky obchodní politice Pivovarů Vratislavice a.s. a později Pražských pivovarů a.s. se svijanský pivovar dostává do odbytové krize a hrozí jeho uzavření.

  Změna, rovnající se téměř zázraku, přichází v příslovečné hodině dvanácté. V roce 1998 vzniká společnost Pivovar Svijany s.r.o., která se stává novým vlastníkem. V roce 2005 se transformuje na akciovou společnost. Díky mravenčí práci týmu schopných lidí vedených ředitelem Františkem Horákem, a pod taktovkou finanční skupiny LIF, je odbytová krize překonána. Pivovaru se začíná blýskat na lepší časy. Výstav piva z roku 1998, ve výši 43 tisíce hektolitrů, je postupně zvyšován. Roku 2001 je prolomena magická hranice sta tisíc a v roce 2005 dvou set tisíc hektolitrů vyprodukovaného piva. Svijany se tak stávají nejsilnější regionální značkou na Liberecku a Jablonecku. Jeho obliba stoupá i v dalších oblastech. Pivovar se rozvíjí a postupně se vypracoval na jeden z největších nezávislých pivovarů v České republice.

 

  Kvalita svijanského piva byla oceněna řadou cen na odborných i laických soutěžích. Svijanská piva postupně získala titul pivo České Republiky, ředitel pivovaru František Horák byl vyhlášen pivovarskou osobností a osobností Liberecka, ocenění sládka roku získal i svijanský sládek Petr Menšík. Už od roku 1998 je každý nový typ piva ověnčen některou z cen z degustačních soutěží i z nejrůznějších spotřebitelských anket. Například již několikrát se stal pivovar Svijany vítězem Vrchlabského pivního referenda a zvítězil v hlasování čtenářů Pivního kurýra. Světlá i tmavá třináctka patří mezi nejoceňovanější piva na trhu, pivem ČR se stala i patnáctka Baron. Největším oceněním pro pivovar však zůstává stoupající obliba u konzumentů. Svijanské pivo se tak oprávněně stává šlechtou na tuzemském pivním trhu.

 

  Svijanské pivo se rozváží nejen v blízkosti pivovaru, získává oblibu ve stále širším regionu, i za hranicemi republiky. Například v Německu se dnes Svijany točí již v několika desítkách restaurací. Pěnivá svijanská šlechta obsadila trvalá místa jak ve velkých obchodních řetězcích, tak i u drobných obchodníků. Stále populárnější je i u hostinských. Svijanské restaurace dnes můžete navštívit například v Praze i Brně, ale i na Plzeňsku či v jižních Čechách. Stálé příznivce už si svijanské pivo získalo na Liberecku, na pivo ze žirafy se už léta chodí do suterénních prostor grandhotelu Zlatý lev v Liberci, rostoucí oblibu Svijan lze vidět i jinde v regionu. Nízkou návštěvností rozhodně netrpí ani útulná restaurace přímo v areálu pivovaru, kde mohou lidé ochutnat takzvaný první čep.

 

  Značka Svijany se dostává do širokého povědomí také díky různým sportovním či kulturním akcím, které pivovar sponzoruje. V současnosti je to například hokej, fotbal, volejbal, či cyklistika.

Jaris 27 | 13.12.2010 09:06:05
Konečně pořádnej partner seriálu , pouze drobný dotaz - kolik sudů 13 bude k dispozici na závodní den , a kolik basiček . Super partner Svijany znám velice dobře , bude také závod na Svijanském kopci a kolem pivovaru ?
Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007