29.06.2011 12:18:08 | edda | přečteno: 4694x
Psali jsme před rokem......

   Komentář - Prachatice 

 Po roce karavana závodníků Českého mistrovství ZAV opět zavítala do Prachatic. Po loňském ročníku, kdy Karel Švec nasadil laťku velmi vysoko, se do Prachatic všichni těšili. Velmi rychlá trať, nejrychlejší v našem seriálu, s dobrým povrchem, nabízí koňskou dávku adrenalinu, ovšem na oplátku vyžaduje naprostý respekt a dokáže i malé zaváhání tvrdě a bolestivě potrestat. Na přejímkách se prezentovala necelá stovka natěšených závodníků. Ti se v sobotu ráno probudili do jasného slunečného rána, předpověď slibovala tropický den a tentokrát vyšla na 100%.

 Na trati byly zbudovány tři retardéry. Bohužel stále někteří nechtějí pochopit smysl retardéru. Rozhodně to není nějaká schválnost pořadatele. Retardér má za úkol, jak vyplývá už z názvu, zpomalit závodní auto. Proto jsem nevěřil svým uším, když jsem slyšel jednoho jezdce nadávat na retardér, že tam musí brzdit. Samozřejmě, že nikdo z těch, co na retardéry nadávají, nepřijde a neřekne, OK, beru to na svou zodpovědnost, podepíšu bezpečnostní plán tratě bez retardérů a zodpovědnost beru na sebe. Jak prosté.

 V sobotním tréninku, kdy nehrozí penalizace za sražení, hodně jezdců začalo hrát hru „Sestřel si svůj retardér“. Program vinou neustálého přerušování jízd tak začal nabírat zpoždění a jezdcům i traťovým pořadatelům to na klidných nervech nepřidávalo. Nejhůř to vše asi snášel bezpečnostní komisař tratě Václav Jeřábek, který i přes třicetileté zkušenosti z rally, zjišťoval, že ho stále ještě vrchaři dovedou překvapovat. Nakonec vše s přehledem zvládl, ale bylo jasné, že v neděli se musí něco změnit. Na neděli bylo proto vyhlášeno stanné právo. V závodě za poražení retardéru penalizace 30 vteřin a povinná dechová zkouška u každého, kdo i v tréninku retardér trefí. A najednou v neděli, jako mávnutím kouzelnou hůlkou (tady spíš detekční trubičkou), pouhé tři kontakty s retardérem, v závodě dva. Hned musím doplnit, že všechny dechové zkoušky dopadly tak jak mají. A to jsem myslel, že si je uděláme, jen tak, sami mezi sebou. Ale kpt. Martin Grožaj z prachatické Policie, mne opravil a důrazně si vymínil, že dechové testy provede sám a podle všech pravidel i s případnými důsledky. To, že nakonec nic řešit nemusel, slouží ke cti našemu seriálu a jeho jezdců. Jinak kapitánu Grožajovi patří díky. Je velký fanda našich závodů, ředitel K. Švec v něm má velkou oporu. O tom, že si ve svém městě dovede zjednat pořádek, se přesvědčilo i pár jezdců, kteří si v pátek neuvědomili, že ještě nejsou na závodech na uzavřené trati. Jestliže chceme, aby nás v Prachaticích příští rok přivítali s otevřenou náručí a ne s kameny a narovnanými kosami, nedá se nic dělat.

  V sobotu večer se slibovaný raut neuskutečnil tak, jak K. Švec zamýšlel. Nebyla to jeho vina, ale přesto z toho byl velmi nešťastný. Tak snad mu spravila náladu improvizovaná zábava v depu u narychlo otevřeného stánku, kterou si všichni zúčastnění od srdce užili. V noci sprchlo a tak začalo být jasné, že i předpověď na neděli, totiž přeháňky a výrazné ochlazení, se vyplní. Našlo se i pár závodníků, kteří se na mokrý povrch vyloženě těšili.

 V neděli ráno se v horní partii tratě vytvořila mlha, ale do devíti hodin, kdy se startovalo do téninku se zvedla. Trénink proběhal bez větších zádrhelů a tak v jednu hodinu odstartoval první jezdec do závodní jízdy. Program opět probíhal bez větších prodlev až do doby, kdy v horní části tratě havaroval letošní smolař Honza Semlbauer. Jeho havárie si vyžádala asistenci lékaře a následný převoz do nemocnice na podrobnější vyšetření. Ještě  před vyhlášením se Honza vrátil. Z Prachatic si tedy odvezl poškozenou Integru. Další havárie připadla na konto Dominiky Benešové, jejíž velkou snahu zastavila svodidla. Tato nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Pak už nic nezabránilo zdárnému dokončení závodů, vyhlášení výsledků a dekorování nejlepších.

 Závody v Prachaticích se vcelku povedly. Proti loňsku se zdál poněkud ležérnější přístup některých traťových pořadatelů, což bylo ve velkém kontrastu s úžasným nasazením Karla Švece a jeho spolupracovníků z Rally klubu Prachatice. Doufáme, že seberou síly a příští rok nás pozvou zase. Karle a Dášo, Pavle, Vašku, Radku díky a za rok nashle!

Jarda Malík

 
ddd | 15.08.2010 22:43:08
Švec je debil
........... | 18.07.2010 13:00:24
Návrh na zlepšení - vyměnit toho chlápka v tom obouchaném escortu. Šlyšel někdo jak závody dopadly? Prý Karel prodělal a to dost
Angie1 | 16.06.2010 11:54:27
Karle,Dášo a spol ještě jednou moc děkuji za nádherně uspořádaný závod, a také bych chtěla mooooc poděkovat všem klukům v mé oblíbené zatáčce. Díky. Angie1 274
fotofox | 15.06.2010 23:30:55
Jako fotograf,který se pohyboval v podstatě po celé trati jsem si všiml také některých maličkostí,které si ale myslím nijak moc nic neovlivnili.Podstatné ale je spíše Karlovi Švecovi o nich říci aby se příští ročníky zlepšovaly na maximum možností, než jen planě plkat,že všechno je špatně a nic neudělat pro zlepšování.
fotofox | 15.06.2010 23:10:52
Zdravím všechny závodníky a posílám vám odkaz na rajče:http://fotofox.rajce.idnes.cz/Zavody_do_vrchu_Prachatice_12.6.-13.6.2010_-_NEDELE/ a ještě http://fotofox.rajce.idnes.cz/Zavody_do_vrchu_Prachatice_12.6.-13.6.2010_-_SOBOTA/
Tomáš Hejný | 15.06.2010 21:43:14
Jako fotograf bych chtěl tímto poděkovat za krásný víkend všem organizátorům tohoto krásného kopce. Nápad s live vysíláním na Fm frekvenci pro mě byl ten nejlepší, jelikož, když jste na trati celý den moc se toho nedozvíte.To PT pohyboval jsem se celý den po trati a pokud vím všechno bylo v pořádku, toto může napsat jen člověk, který chce uškodit tomuto nádhernému sportu. Příště se aspon podepiš, když jsi takovej znalec ty násosko.
Honza S. | 15.06.2010 17:55:09
Ahoj vsem, timto bych chtel podekovat vsem za moc hezky vikend... az na tu mou posledni tecku :( dekuji mockrat za asistenci a pomoc po nehode - hlavne Katce Opalecke a Milosi Langovi - diky moc. Citim se jak prejety parnim valcem, ale urcite se dam brzy do kupy. Takze se omlouvam vsem ostatnim za zdrzeni moji vinou. Celemu organizacnimu tymu v Prachaticich diky moc, ze jsem mohl zavodit v Prachaticich. DIKY
MIREK.P- soukr. osoba | 15.06.2010 17:51:54
Ano, pár nedostatků tam určitě bylo, ale dá se to napsat kulturněji a hlavně se pod to podepsat. Myslím, že Karel, jeho tým a všechna ta skvělá děvčata odvedli během víkendu velký kus práce, a patří jim za to dík. Škoda, že se od nich nepoučil provozovatel "krásného a moderního" hotelu Park, a trochu nezapracoval na zoufalé úrovni ubytování a stravování- byla to snad ještě větší hrůza než loni... A tak nezbývá než dodat - Karle a spol. DÍKY!
Petr | 15.06.2010 15:24:42
Závody byly opravdu pěkné. Aut dostatek. Výborný nápad s s 92,9 FM. PT má pravdu v něčem. Ti komisaři se nechovali profesionálně. Ale celkově zavody na 1.
Rendy | 15.06.2010 15:05:47
Karle ještě jednou moc děkuji za nádherně uspořádaný závod myslím,že to až na mojí poruchu nemělo chybičku a to rádio s online vysíláním by opravdu stálo za zamyšlení na všech podnicích diváci si to strašně pochvalovali a hlavně mechanici,kteří z těch závodů toho moc nemají takhle byli hned v obraze. A pro PT se snad ani nemusím vyjadřovat ,tento člověk pokud se takto dá nazvat neví co znamená uspořádat takový podnik co jsi pro nás připravil ještě jednou MOOOC DÍK.Za celý Rendy Team Tëam.
Mesi Racing Team | 15.06.2010 12:16:48
Chtěli by jsme poděkovat p. Švecovi a jeho týmu za krásné závody v Prachaticích. Bez takových lidí (p. Švec, p. Patera a členů jejich organizačních týmů)a jejich obětavosti by jsme mohli závodit jedině ve snu. S pozdravem Mesi Racing Team.
Roman L | 15.06.2010 10:35:06
Milý PT,je mi tě upřímně líto,protože jediné co máš v úmyslu je akorát pošpinit něčí dobře odvedenou práci!!!Proč se nepodepíšeš?Zkus někdy něco zorganizovat,a mi rádi přijdem hodnotit.Jinak já se prakticky účastnil jen jeden den(a noc)a musím rád konstatovat že vše bylo v pořádku,jako v lonském roce!A ještě se musím omluvit že při večerní ,,depo párty na prudko,,nezazněla tolik žádaná Mašinka v Mýtě se to nestane!
Pavel Baum. | 15.06.2010 10:10:22
Dovolte mi touto cestou poděkovat celé Prachatické organizaci včetně traťových komisařů. Obdivuji jejich nasazení a zápal do závodů, zvláště když v nedělní ostré jízdě přede mnou obětavě dotyčný „traťák“ rovnal retardér (jezdec Jirka Š. se nějak nevešel, pozdravuji :o), aniž by se musel přerušovat opět závod! Jezdec Pavel Baum., startovní číslo 270.
Švec Karel | 15.06.2010 09:22:29
Pro PT.Jsem v Prachaticích a rád se sejdu.Umím se ke všemu postavit a neschovávám se.Proč se nepředstavíš?Kritizovat dokáže každý.Pokud dokážeš pro to něco udělat rád tě vezmu do našeho týmu.
Jarda M., sportovní komisař | 15.06.2010 08:07:28
Prosím všechny další ubožáky, kterým dělá dobře anonymně házet špínu, vyberte si jiný prostor. A PT přijď mi to říct do očí, najdeš mne na každých závodech pod startem.
PT | 14.06.2010 23:20:38
Organizace závodu strašná, všimli jsme si, že někteří komisaři nasávali, neměli vlajky, pouštěli na trať nepovolané osoby.
Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007