aktualizováno | 16.12.2011 16:10:25 | dawe | přečteno: 5487x
Rallye Praha Revival - Přijede bývalý šéf RENAULT SPORT
 

Mezinárodní účast Rallye Praha Revival se rozrůstá!

 

   2. ročník Rallye Praha Revival se zřejmě bude pyšnit zajímavou zahraniční účastí. Z Francie by měly přijet dvě posádky.

   Opravdu vzácným hostem bude pan Patrick Landon s chotí Corinne. Patrick Landon, narozen v Marseille v r. 1944, byl po celý život, s výjimkou krátké epizody v týmu Alfa Romeo Racing France, spjatý s firmou Renault a jejími aktivitami v motorsportu. Od roku 1969 do roku 1975 řídil velkorysý program Renaultu pro východní Evropu a Blízký východ. V jeho rámci startovaly a sklízely vavříny v Československu, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku a Jugoslávii nejprve Renaulty 8 Gordini a pak hlavně legendární Renaulty Alpine A 110, později vystřídané Gordinkami 12 a 17 a Alpinkami 5 a R5 Turbo.

   V roce 1976 jej Gerard Larousse angažoval do nově založeného oddělení Renault Sport a v roce 1977 se stal ředitelem rally týmu Renault Sport. I když hlavním cílem Renaultu byly úspěchy ve Formuli 1, Patrick Landon zažil velmi úspěšné účinkování Renaultů 5 Alpine a Turbo, kdy pod jeho vedením jezdci jako Ragnotti, Fréquelin, Sainz, Auriol, Oreille, Chatriot, Jordan, Bugalski sklízeli přední umístění, od tří vítězství na Tour de Corse, vítězství na Monte až po 350 vítězství po celém světě.

   Od roku 1997 se staral o odkaz firmy Renault, unikátní sbírku 600 historických automobilů, až do roku 2002, kdy odešel do důchodu. Ani v něm ovšem nemůže bez rychlých aut a závodů být a zúčastňuje se závodů historických automobilů se svou paní Corinne jak jinak než v Berlinettě Alpine.

   Z doby, kdy měl Československo a naše jezdce na Renaultech na starosti se datuje také jeho přátelství se Zdeňkem Poncem, který má lví podíl na pozvání manželů Landonových do Prahy na revival.

 

   Druhou posádkou reprezentující galského kohouta bude Jean Marc Charvin s manželkou Noelle, kteří budou startovat na Porsche 911 SC. Ani J. M. Charvin není u nás neznámý, je mistr Francie, v letech 1975 – 1982 startoval v regionálním, posléze národním rallye šampionátu Francie a od roku 1994 se začal objevovat na kopcích, v letech 1997- 2005 se účastnil ME v závodech do vrchu ve skupině N a SP, z té doby má přátele i u nás.

 

 

Jarda Malík

 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007