aktualizováno | 19.01.2012 17:13:42 | edda | přečteno: 5967x
Závěrečná zpráva zimní Benecko
 

Zimní soustředění – komentář

 

  Celý týden jsem přemlouval Krakonoše, aby seslal na víkend alespoň pár sněhových mráčků nad Benecko a přivítal nás tak sněhovou nadílkou. O tom, že opravdu neponechal nic náhodě jsme se okamžitě přesvědčili ihned při pátečním srazu na Křížovkách na parkovišti. Vítr o síle vichřice a husté sněžení bylo ideální přivítání pro většinu účastníků. Někteří vyjížděli do hor za slunného počasí a najednou stáli v teniskách uprostřed podmínek, za které by se nestyděli ani na Severním pólu. Pravdou ovšem je, že vinou nepatrného zdržení nejmenovaného pořadatele, musel Míra Pažout v těch teniskách stát na parkovišti asi dvacet minut! Sraz na parkovišti přibližně 400m pod chalupou, na kterou jsme se v těch závějích měli dobrat, byl teprve zlomkem toho co nás ještě čekalo!

 

  Značné množství věcí a zásob (hlavně tekutého charakteru) jsme po jednoznačné úvaze naložili místnímu TAXI na saně za sněžným skútrem. V první chvíli mě potěšilo, že společně s nákladem pojede nahoru ten, kdo má klíče od chalupy. Takže společně s nákladem jsem během chvilky stál před chalupou sám, přede mnou byla asi metrová závěj přes celou terasu a dveře zaváté do poloviny, které se musely nejprve odházet. Zbytek naší výpravy na tom nebyl o mnoho lépe, protože se brodil po kolena ve sněhu a ještě do kopce! To mi potvrdí určitě Luboš Krameš, který se po dosažení vrcholu musel ještě pár minut vydýchat!

  Pak už nás ale čekaly příjemnější věci, jako romantika při narážení soudku (Svijany jak jinak), nebo zatopení v kamnech, kterého se okamžitě chopil Míra. Že by ty tenisky…??! V tuto chvíli byla sestava následující: Srnský, Pažoutovi a Kramešovi. Netrpělivě jsme ještě očekávali největšího tahouna Míšu Slováčka s přítelkyní.

  Čas běžel a Michal stále nikde. Později vyšlo najevo, že Michal při romantické procházce došel až do Krkonošského národního parku, který byl malinko jiným směrem než chalupa, ale i tuto situaci jsme elegantně vyřešili.

  Na druhý den jsme si stanovili jasné cíle a jeden z nich byl výstup celé naší výpravy na vrch Žalý (1019m.n.m.), na jejímž úpatí jsme bydleli. Úkol zněl jasně a tak jsme se všichni hrdě vydali jej splnit. Od pátku stále sněžilo, stromy byly nádherně zapadané a my jsme si po kolena ve sněhu, někdy i víc užívali to zimní kouzlo přírody. Tempo jsme přizpůsobili podmínkám i fyzickým fondům jednotlivých členů, ale přesto stále klesalo. Společně s Pažoutíkem jsme se vydali na průzkumnou misi a doufali jsme, že na dalším rozcestí se budeme bořit do sněhu méně, než po kolena. Podmínky se nezlepšily a jelikož cílem této výpravy nebyla likvidace technického komisaře, ani ostatních členů, byli jsme nuceni těsně pod vrcholem vzdát. Někteří z nás táhli saně a boby a tak směrem dolů z kopce to šlo o poznání rychleji. Dokonce jsme potkali i lyžaře, kteří si to určitě užívali podobně, jako my. Michal Slováček potvrdil svou přátelskou povahu a jednomu z lyžařů nabídl svou skvělou slivovici. Bohužel pan lyžař měl z toho kopce nějak sucho v krku a slivovici dopil do dna!

  Po krátkém občerstvení , nějaké té neodkladné záležitosti na baru a převlečení se do suchého oblečení jsme vyrazili na něco teplého k jídlu do nedaleké chalupy v Kněžicích.

  Po návratu zpět byla volná zábava a přišel nás navštívit J.Srnský st. Také jsme ještě očekávali Tomáše Nerudu s přítelkyní. Ten bohužel přijel až poté, co nám zasyčel sud s pivem. Tomáš byl ale vzorně připraven a přivezl zásobu Kozlíka v PET lahvích.

  Na neděli bylo naplánované lyžování a tak většina šla relativně brzy do hajan, ale byli i tací, kteří vydrželi do kuropění.

  Víkend utekl jako voda a ve 14.30 hod bylo soustředění na Benecku u konce. Jen jsme museli vysvobodit naše čtyřkolové miláčky od hromady sněhu, kterého za celý víkend napadalo dost a dost!

  Myslím, že všichni jsme si to náramně užili. Ideální sněhové podmínky, bezva parta a příjemná zábava – tak by se jednou větou dalo zhodnotit letošní setkání na Benecku.

  Pro ty, kteří s námi nebyli, jsem tímto článkem chtěl alespoň z části přiblížit to, co se odehrálo i když toho bylo o mnoho víc!

Pokud bude zájem příští rok, tak něco podobného můžeme zorganizovat znovu.

Foto od Kramešů zde: http://bkps.rajce.idnes.cz/soustredeni_na_Benecku/

 

Pepa Srnský jr.

 

 

 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007