aktualizováno | 02.08.2012 13:34:47 | edda | přečteno: 6096x
Bečov n. Teplou – Krásno, 28.- 29. 7. 2012, komentář, 1. část

 Závodníci ČM ZAV zamířili o posledním červencovém víkendu do západních Čech. Na přelomu prázdnin se tu v malebném městečku Bečov nad Teplou, na trati do Krásna, uskutečnil sedmý závod tohoto seriálu. Na nejdelší a nejrychlejší trati si zazávodilo celkem 95 závodníků. Všichni, jezdci, pořadatelé i diváci zažili opravdu nevídaný závod. K dramatičnosti přispělo, vedle náročné tratě, kde na technickou část po startu navazuje velmi rychlá pasáž s jedním retardérem, velkou měrou doslova bláznivé počasí. Krátké, ale prudké přeháňky, které zavodnily trať a následné rychlé osychání díky vyhřátému asfaltovému povrchu a větru, přidělávaly jezdcům starosti a práci s přezouváním. Kolikrát se již ke svozu na start seřazení jezdci, vrátili do depa přezouvat, než ovšem přezuli a sjeli z letiště v Krásně, kde bylo za cílem depo, dolů na start do Bečova, už bylo všechno zase jinak. V průběhu první nedělní závodní jízdy přišla dokonce tak prudká průtrž, že v okamžiku zaplavila trať a než byl závod zastaven, jeden z jezdců, kteří byli v tu chvíli na trati, ještě do cíle velmi pomalu dojel, druhý na množství vody včas nezareagoval a havaroval. Počasí je součást závodu, ale ani dlouholetí účastníci závodů do vrchu nepamatují, že by se stalo takhle dominantním faktorem. Mnozí jezdci přezouvali za víkend své závodní stroje víckrát, než za celou zbylou sezónu dohromady. To se samozřejmě týkalo těch, kteří měli co přezouvat, ti kteří absolvují celý program na jedné sadě pneumatik, pozorovali své lopotící se kolegy s lehkým úsměvem v odevzdaném klidu.

 V sobotu večer technický komisař opět kontroloval u několika vybraných vozů shodu s technickými předpisy. V jednom případě sice došlo k vzrušení před samotnou prohlídkou, kdy na sebe narazily ega technického komisaře a majitele a stavitele kontrolovaného vozu, po vzrušenější diskusi, kdy vedle celkem rozumných argumentů z obou stran zaznívala i iracionální stanoviska, došlo k uklidnění situace a samotná kontrola proběhla hladce a v přátelské atmosféře. Vůz byl shledán v naprostém pořádku, o čemž vzhledem k osobě majitele vozu ani nikdo nepochyboval, kontrola se dělala i proto, aby se zamezilo řečem, že za zlepšenými výkony pilota inkriminovaného vozu může být obsahově neodpovídající motor a ne progres závodnických schopností a umu, jak tomu ve skutečnosti je.

 Na skoro stovku startujících a složité povětrnostní podmínky došlo jen k pár kolizím, všechny, i ta nejtěžší, kdy šlo auto přes boudu, skončily bez zranění.

 Předávání cen se v neděli zúčastnil i starosta Krásna pan M. Kirejev, od kterého jsme se nechali pozvat i na příští rok.

 Příště se všichni účastníci ČM ZAV sejdou 18. srpna u Husákových v Železné, aby absolvovali závod Beroun- Železná, závod, kde před čtyřmi roky náš seriál začal.

 Jarda Malík

 P.S. Třídy budou, jak budu mít čas, prosím o strpení a pochopení, jestli máte z Bečova nějaký zážitek, o který byste se rádi podělili s ostatními, pošlete mi ho, prosím, do mailu ( je v kontaktech), použil bych to při smolení hodnocení tříd. Díky.

Angie1 | 03.08.2012 14:07:22
Chtěla bych touto cestou ještě jednou mooooc poděkovat panu Kubíčkovi nejstaršímu, za obětavou pomoc při opravě tlumiče. Díky!
Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007