aktualizováno | 10.08.2012 23:29:19 | edda | přečteno: 5959x
Pikes Peak International Hill Climb

Týden před naším závodem v Berouně se uskuteční další slavný závod, již devadesátý ročník „Závodu do oblak“, závodu na Pikes Peak.

 Horu, kterou původní obyvatelé,Indiáni kmene Arapahú, nazývali „hýj- otojú“, což znamená Dlouhá hora, objevil a popsal jako první v roce 1806 kapitán americké armády Zebulon Pike jr. na své objevitelské cestě jihozápadem, kdy pátral po pramenech Rudé řeky a řeky Arkansas. Později byla po něm hora pojmenována, i když on sám na její vrchol nikdy nevystoupil. Je vysoká 4 302 m a nachází se asi 15 kilometrů od Colorado Springs.

 V srpnu 1916 zde poprvé uspořádali závod automobilů a založili tak tradici druhého nejstaršího stále pořádaného motoristického podniku v USA. Tradice bude pokračovat i letos, i když byl letošní závod ohrožen. Původní červnový termín byl odvolán z důvodů obrovského požáru, který v oblasti propukl. Nejhorší požár v historii státu Colorado, který zachvátil 75 kilometrů čtverečních, kvůli němu muselo být evakuováno 35 000 osob, zuřil od 23. června až do 10. července.

 Pořadatelé nakonec zvolili nový termín 12. srpna. Samotný závod se uskuteční v neděli, ale celý podnik začal již v úterý administrativními a technickými přejímkami na závodní dráze ve Fountain asi půl hodinky od Colorado Springs, od středy pak probíhají tréninky.

  Jedna tradice ovšem letošním závodem skončí. Po tom, co se neustále prodlužovaly asfaltové úseky původně šotolinové tratě, je letos poprvé již celá, necelých 20 kilometrů dlouhá trať se 156 zatáčkami vyasfaltovaná. Spektakulární průjezdy zatáček dlouhým smykem se závojem prachu odletujícím od kol zůstanou už jen na archivních záběrech. Změnou povrchu se asi změní i časy v historických tabulkách jednotlivých tříd. Ten absolutní drží „japonský Radim Mach“ Nobuhiro Tajima. Vloni na speciálu Suzuki SX 4 dosáhl času 09:51.278. Letos „Monster“ opustil značku Suzuki a pojede na elektriku. Speciál Monster Sport E-Runner Pikes Peak Special připomíná Batmobil a s osvětlením modrými LED diodami vypadá ukrutně. Mimochodem v elektrické třídě startuje i BMW M3 E36 Michaela Breama. Pokud chcete slyšet závodního bavoráka, který zní, jako když sjíždí devítka tramvaj z Řep k Andělu, tak se koukněte sem.

 Závodu se zúčastní v osmi divizích vypsaných pro automobily 87 závodníků, do osmi tříd včetně sidecarů se přihlásilo 75 motocyklistů, třídu má i 11 čtyřkolek a společnou třídu mají stroje UTV, quady nad 750 ccm a elektrické motocykly s 8 účastníky.

 30 000 diváků, takovou návštěvu očekávají pořadatelé, tedy čeká zajímavá podívaná.

 J.M. 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007