aktualizováno | 07.12.2012 13:54:32 | edda | přečteno: 6963x
RPR 2013 Hvězdná polská výprava

RPR 2013 Hvězdná polská výprava

 

Po dvojnásobné revivalové účasti se náš kamarád Adam Dowgird stal čestným ambasadorem Revivalů v Polsku. Jeho diplomatická mise přináší ovoce, díky jeho referencím a kontaktům mezi legendami polského autosportu a závodníky s historickými automobily by se na jarní Praze mělo objevit hned pět posádek z Polska.

 

Největší hvězdou by měla být zřejmě největší /spolu se Zasadou/, žijící legenda polského rallysportu, a to Andrzej Jaroszewicz!!!

 

 

Andrzej začínal s rallye začátkem sedmdesátých let. Jako syn ministerského předsedy měl vše zřejmě jednodušší a vždy disponoval špičkovým vozem. Už v roce 1973 startoval na RMC s Fiatem 125P. Poté startoval již v té době s nejlepší technikou a to Fiatem 124 Abarth, u nás s ním startoval např. na Rallye Tatry 75.

 

 

 

Jaroszewicz začal pravidelně startovat v ME s úkolem zisku titulu. Proto také jeho tým pořídil novinku, tehdy neporazitelné auto, Lancia Stratos a to hned ve třech kusech.

 

 

 

To bylo v zemích socialistického bloku něco nevídaného! Bohužel Andrzej všechny rozbil... První na španělské rallye v r. 1976 a zbylé na Raidu Polském 77 / jednu v tréninku a druhou v závodě.../.

 

 

 

Zajímavostí je také, že Jaroszewicz jako první jezdec východního bloku vyzkoušel F1 a to na novém okruhu v Poznani – monopost Wolf WR1 týmu Waltera Wolfa z Kanady. Andrzej Jaroszewicz bude startovat s replikou Polonezu 2000, kterou disponují pořadatelé.

 

 

 

 

Druhou legendou je bývalý tovární jezdec FSO Tomasz Ciecierzyński.

Tomasz startoval již v letošním ročníku se zapůjčenou R5 GTE od pořadatelů. Setkání se mu velmi líbilo a již se těší na další ročník:-)

 

 

 

V příštím roce by měl přijet se svou replikou Polonezu 2000 v asi nejznámějších barvách.

 

 

 

Tomasz startoval jako tovární jezdec FSO v mnoha soutěžích MS, mj. v r. 1977 soupeřil na Rallye Monte Carlo s V. Blahnou a M. Zapadlem s kterými se setkal opět na RPR 2012. V r. 1976, 1981 se stal mistrem Polska na Fiatu 125p respektive na Polonezu 2000.

 

 

 

Třetím jezdcem bude bývalý spolujezdec Tomasze, Mieczyslav Galant taktéž bude startovat s nejlepším polským soutěžním vozem, tedy Polonezem 2000.

 

 

 

Čtvrtým jezdcem bude již zmiňovaný Adam Dowgird, který vlastní repliku Poloneze 2000, jak s ním startoval Marian Bublewicz. U nás startoval dvakrát a vždy byl na “bedně”.

 

 

 

Spolujezdec Adama Dowgirda Rafal Winiarski to již na horkém sedadle nevydržel a míní z jara přijet jako pilot repliky továrního Fiatu 125P.

 

 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007