aktualizováno | 21.02.2013 17:36:16 | edda | přečteno: 7380x
Kde se všude závodilo do vrchu

     Ve spolupráci s Pavlem Vydrou Vám budeme postupně představovat známé i neznámé tratě závodů automobilů do vrchu v Česku a na Slovensku jak to Pavel sepsal.

 

Kde se všude v Čechách, Moravě, Slezsku a Slovensku závodilo

 

Nebudu daleko od pravdy, když po nahlédnutí do svého archivu sdělím, že se v novodobé historii závodů automobilů do vrchu (tj. od začátku sedmdesátých let) v bývalém Československu závodilo na více jak sto tratích. A to od krajských přeborů až po mezinárodní. Někde se jelo jen jednou, nebo dvakrát, jinde zase trvá historie závodů dodnes. Informace doplním někdy fotografiemi, někdy titulní stranou programů nebo propozicemi. Samozřejmě uvítám jakékoliv doplnění mých statistik, zejména naskenovaných výsledkových listin nebo programů na e-mailu: vydra.pavel@email.cz. Nabízím postupně několik desítek nahlédnutí, které začínám u písmena A.

 

1.ANDĚLKA

 

Trať: ze silnice Višňová – Boleslav odbočení směr Andělka, délka 1, 5 km

 

Závody připravili členové nedalekého autoklubu Frýdlant v Čechách. Prvnímu ročníku jsem koncem srpna 1975 coby žák základní školy také přihlížel. O deset let později jsem zde v protisměru jel erzetu při Rallye Smědá s trabantem. Tento závod do vrchu byl velice krátký a měl asi tři obtížné zatáčky. Přesto jsem byl svědkem několika dramatických okamžiků, kdy si například Škoda 110 Milana Volfa ustlala tak, že nebyla ze silnice ani vidět… Pro menší počet startujících se jely tři soutěžní jízdy. Jasným vítězem se stal Vlastimil Josef z AMK Bytex Vratislavice se Škodou 100 a já byl tenkrát hrdý, že se mi podepsal na program. Ale jeli zde například i Miroslav Šefr, Bohuslav Šída, Pavel Doležal, či Drahoslav Šípek, který vyhrál skupinu A1 1150 nebo Jiří Veinhold, ten zase představil ve skupině B5 vůz Triumph. Startovalo pouze 33 jezdců, 29 dokončilo a absolutní vítěz byl Vlastimil Josef na Škoda 100.

Podruhé připravili frýdlantští organizátoři závod do vrchu 2. října 1976. Jel se jako oblastní  SKP- A a startovní listina byla velice bohatá – obsahovala devadesátku přihlášených. Ze známějších jmen zde byli zapsáni Václav Suchopár, Eduard Jarolímek, Leo Vrzal, Miloš Vágner, Milan Volf, Drahoslav Šípek, Leo Vrzal a také Milan Dolák. Startovalo 90 jezdců.

AMK Frýdlant kromě zmíněného závodu do vrchu pořádal i závody motokár a zejména sedm ročníků automobilové soutěže Rallye Smědá, která se v posledním roce jela dokonce jako Přebor ČSR.

Na přiložené mapce je vyznačena přibližná trať závodu.

 

 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007