aktualizováno | 29.04.2013 21:19:40 | edda | přečteno: 7616x
Svijany prix Ještěd očima Vlasty Resla
 

Svijany prix Ještěd

 

Nedělního rána už dorazilo nevlídné počasí i do Boleslavi. Přesto jsem po telefonátu Ondry Placaty, zdali s ním nechci vyrazit na čumendu na Ještěd, nezaváhal ani vteřinu!!!:-). Po Sykyho upozornění, že v místě dění je opravdu brutální zima, jsem se tedy vybavil mikinou a bundou a vyrazili jsme si užít další závody. Partu kolem promotéra podniků EDDA Cupu Edy Patery tvoří vesměs moji přátelé a pohodoví lidé, takže jsem se moc těšil. Start a cíl byly oproti minulosti jinde a také hlavní depo bylo přestěhováno z tradičního místa podél hlavní silnice před startem na parkoviště zhruba do poloviny trati. Vedle zázemí týmu Tomáše Kučery nechyběl velký stan Svijan, kam jsme se hned po nafasování občerstvovacích lístků a „pivenek“ přesunuli:-). Občerstvení i pivo byly vynikající a obsluha rychlá a velmi ochotná. Na stole ležely k dispozici zájemcům Svijanoviny – časopis o poctivém českém pivu – a nádherný celosezónní průvodce seriálem EDDA Cupu na křídovém papíře. Právě s Edou Paterou jsem si také popovídal a dozvěděl jsem se, že se mu letos nepodařilo získat povolení k pořádání berounského vrchu. Zařazen je naopak Kozákov v Českém ráji – jeden ze tří podniků v CHKO. Pole proti sobotě údajně značně prořídlo – někteří skončili po karambolech či technických potížích, některé zřejmě odradilo počasí. Ne tak turnovského mladíka Lukáše Kubíčka. Ten sice v sobotu poslal při své premiérové ráně pick-upa do lesa, leč spolu se svým týmem obratem přivezl svůj předchozí, byť výkonově slabší, speciál.

 

Po příjezdu Sykyho, který přivezl z hotelu Honzu Šlehofera a Martinu Škardovou, jsme se vyrazili podívat na druhou tréninkovou jízdu. Lukáš Suchomel s lotusem projel jako první, následován Tomem Kučerou, Vláďou Liškou, bývalým rallycrossařem Vráťou Kinterem a velmi rychlým, leč sporadicky startujícím Tomášem Koškem. Ten jel s lancerem šesté evoluce obrovskou kládu a zatápěl dokonce favorizovanému Suchomelovi. Pak však nastalo přerušení – Vláďa Liška poslal svoji „em trojku“ kamsi do pařezu.

 

Opravdu odporné počasí a mlha, jež by se dala krájet, mě zahnaly nejdříve zpět do svijanského stanu a poté do ředitelského auta Romana Linharta. Ten opět prokazoval své letité organizační zkušenosti a vůdčí schopnosti a jako na většině jeho vrchů jsem měl možnost zažít uzavírání tratě s ním. Sehraný pořadatelský tým funguje opravdu parádně. U startu jsem pozdravil sportovního komisaře Jardu Malíka a pak pozoroval Romanovo pečlivé prohlížení okolí trati, zdali někde není nějaký divák šikovně schovaný v křoví či za stromem čekající na jeho odjezd. Jednu pravou zatáčku, kde bylo hodně nečistot po katování, pak zametl a vylepšil protikatovací tyčkou:-). Přes rostoucí časový skluz ještě odvezl ke startu v depu zapomenutou helmu Mírovi Šenkovi. Po průjezdu kolem depa jsme vjeli do neskutečné mlhy a už takto rostoucí zásek ještě narostl. Dole čekající jezdci se začali dožadovat zkrácení tratě o nejméně viditelný úsek (prý nebyly vidět ani okolní skály a šedivá svodidla v šedivé mlze také nic moc) – v sobotu byla trať zkrácena o pět set metrů, včera o celý kilometr.

 

Přestože někteří pochybovali, zdali se v daných podmínkách stihnou odjet všechny čtyři jízdy (vždy dvě skupiny po dvou finálových jízdách), podařilo se. A počasí se dokonce trošku zlepšilo:-). Havarovali jen Marek Kalika a Jiří Hák, naštěstí vše odnesly jen plechy. Lukáš Suchomel pak absolutně zvítězil před Tomáše Koškem. Mě osobně potěšil velmi dobrý výkon Tomáše Kučery a také parádní sport v podání Petra Žáčka s audinou – ta mu odjíždí jako raketa a povídat si s ním hodně měl hlavně další „audinář“ Ondra:-). Naopak se tentokrát příliš nedařilo jedné z největších hvězd seriálu, Mírovi Černému. Opět jsem ulovil pár kontaktů na rozhovory a budu tak mít pro ewrc určitě zase dost materiálu. S týmem Pavla Maiera dorazil také legendární spolujezdec sedmdesátých a osmdesátých let minulého století Oldřich Gottfried, o němž jsem také slyšel spoustu kultovních historek:-).

 

Ve chvíli, kdy už jednotlivé týmy začaly vyrážet k domovu, vyrazili jsme s Ondrou také. Já dokonce ještě stihl druhý poločas fotbalu Boleslavi s Libercem, kde domácí v závěru vyrovnali díky Mateji Sivricovi na 2:2, aby je definitivně srazil do kolen velezkušený Jiří Štajner.

                                                               Vlastík

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007