aktualizováno | 18.06.2013 15:02:17 | edda | přečteno: 8042x
RPR 2014- Přišla první přihláška ze zahraničí!
 

Ačkoliv do Rallye Praha Revival zbývá ještě mnoho času, přišla dnes první přihláška z řad zahraničních legend! Na přímluvu Andrzeje Jarozsewicze pozvání přijal další z velikánů polské rallyescény.

Legendární Blažej Krupa, který z Poláků u nás startoval nejčastěji, by měl startovat s našim Renault R5 GTE! Jen připomínám, že duo Jarozsewicz, Ciecierzynski potvrdilo účast hned po skončení RPR 2013!! Tedy opravdu reprezentativní polská účast!

Kariéra Blažeje Krupy byla velmi dlouhá a úspěšná! Začínal v roce 1969 a to i jako spolujezdec. Na horkém sedadle absolvoval několikrát RMC v Polském Fiatu. Většinu času ovšem strávil za volantem vozů Renault. Vyzkoušel snad všechny typy, které byly postaveny pro rally. Začínal na R12 a přes R17 se dostal k snad nejúspěšnějšímu typu, a to R5, nejdříve Alpine a poté vodil legendární R5 Turbo. V ČSSR jsme ho mohli vídat i za volantem R11 Turbo, jehož tovární, závodní verzi u nás představil jako úplně první na Rallye Barum 85.

I my vrchaři jsme se s ním mohli setkat přímo na trati. Dvakrát startoval na legendárním ECCE HOMO, v r. 85 s né příliš úspěšným R 21 Turbo a také v roce 92 se Sierrou v krásných barvám koncernu CAMEL.

Stejně jako Tomasz Ciecierzynski byl dvakrát absolutním mistrem Polska / 74, 79/. Dále k největším úspěchům lze přičíst vítězství v Poháru míru a přátelství 75 těsně před Čubrikovem. Na jednotlivých rally se stal dvakrát absolutním vítězem – Rally Elmot 79, Rallye Wartburg 75. Ovšem jistě si více cení třetího místa na silně obsazovaném závodě ME s nejvyšším koeficientem - Rally Zlaté písky v r. 82.

V ČR nejlépe uspěl při Rallye Škoda 81, kdy dojel třetí za Droogmansem a Ferjanzem.

 

                                                                    Eda Patera

 

Foto – Jiří Maršíček a archív jezdce

 

Mirek.P | 20.06.2013 14:37:28
Ještě jsi zapomněl na Rallye Safari 78, kde skončili se Zasadou na 6.místě.
Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007