26.06.2013 13:18:23 | edda | přečteno: 7086x
Tisková zpráva - Nutrend racing
 

Závody tak trošku jinak, zažili o tomto víkendu zástupci týmu Nutrend racing. Mezinárodní šampionát FIA Challenge pokračoval pátým podnikem, tentokrát u našich severních sousedů v Polsku. Na závod Limanowa, který se v kalendáři FIA Challenge objevil vůbec poprvé, dorazila bezmála sedmdesátka závodních jezdců, na které čekala 6.031 metrů dlouhá trať s extrémě kluzkým povrchem.

Václav Janík spolu s Jiřím Svobodou bojovali v Polsku jak o body do mezinárodního šampionátu FIA Challenge, tak také do mistrovství Slovenské republiky, které se konalo po oba víkendové dny.

V sobotu se obě tréninkové jízdy obešly bez komplikací a jediné co jezdcům působilo potíže bylo počasí. Díky dešti, který trval celý závodní víkend, se kluzká trať stala téměř nesjízdnou a jezdci měli plné ruce práce, aby se na trati udrželi. Tyto podmínky nahrávaly do karet spíše vozům s pohonem všech čtyř kol, které byly, oproti formulím, bohužel ve velké výhodě. Václav Janík po odjetí tréninku získal čtvrté místo v absolutním pořadí. Jiří Svoboda zajel devátý nejrychlejší čas skupiny E2-SC.

V samotném odpoledním závodě pak oba jezdci Nutrend racingu zabrali a oproti tréninku své časy výrazně vylepšili. Janík po obou závodních jízdách získal druhé místo v absolutním pořadí a do hodnocení mistrovství Slovenské republiky si za vynikající první místo připsal plný počet bodů. Jiří Svoboda s vozem Norma M20F dojel jako absolutně osmý nejrychlejší jezdec a zároveň vůbec nejrychlejší ve skupině E2-SC.

Nedělní trénink pak jezdcům, stejně jako v sobotu, komplikovalo počasí, kdy se k dešti přidala ještě hustá mlha. Z důvodu častých havárií a následnému časovému skluzu, proběhla pouze jedna tréninková jízda, ve které se bohužel výhoda „čtyřkolek“ ještě zvýraznila. Václav Janík s Lolou si v tréninku vyjel až absolutní šestnáctou pozici a Jiří Svoboda pětadvacáté místo.

Samotný závod, který se tradičně koná ve dvou jízdách, byl plánovaný na pravé nedělní poledne. Bohužel před samotným startem došlo k havárii předjezdece, který po tomto incidentu nezastavil a následně znečistil celou trať unikajícím olejem. Pořadatel závodu pak pro úklid použil místo absorpčního materiálu klasický cement, kterým celou trať posypal. Po tomto neuváženém činu bohužel počasí nevydrželo a začalo pršet. Trať se stala nesjízdnou a byly povolány tři hasičské vozy, které téměř tři hodiny uklízely. I přes veškerou snahu pořadatelů nebyla trať i po úklidu pro závody ideální. Z důvodu velkého časového skluzu odjeli jezdci pouze jednu závodní jízdu, v níž bylo především velkým uměním se na trati udržet.

Václav Janík v celkové klasifikaci dojel na pátém místě absolutního pořadí. V hodnocení FIA Challenge pak získal vynikající první místo a v šampionátu Slovenské republiky místo druhé. Také Jiří Svoboda zabojoval a dojel na celkovém desátém místě. Ve skupině E2-SC získal první místo a v šampionátu Slovenské republiky místo čtvrté.

Nutrend racing má nyní, po dlouhé sérii závodů, kratší pauzu. Dalším podnikem, kterého se tým zúčastní, bude 20.-21.07.2013  „Dobšinský kopec“ na Slovensku. Nutrend racing bude v závodě, který je zařazen jak do domácího šampionátu MMČR, tak také do šampionátu Mistrovství Evropy, zastupovat Václav Janík s Lolou B02/50, Jiří Svoboda s vozem NORMA M20F a v neposlední řadě i Karel Hubáček s BMW M3 GTR.

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007