25.09.2013 22:28:20 | edda | přečteno: 7635x
Tisková zpráva - Nutrend racing
 

Mezinárodní mistrovství České republiky závodů automobilů do vrchu mělo tento víkend na programu náhradní a současně závěrečný podnik, který proběhl v rakouském Esthofenu - St. Agatha. Náhradní byl z důvodu zrušení hned několika letošních závodů v rámci tohoto domácího mistrovství. Velmi kvalitní a rovný povrch rychlé trati s délkou 3,2 km dojelo překonat téměř 182 jezdců z deseti zemí, a jelikož se jednalo o letošní zcela poslední závod v rámci šampionátu MMČR, konečné výsledky značně promlouvaly do finálního umístění jezdců, a to nejen týmu Nutrend racing.

 

Do Rakouska dojel náš tým s vysokým odhodláním bojovat o přední příčky absolutní kvalifikace, kdy měl zastoupení tradičně se dvěma závodními vozy. Jezdec Václav Janík startoval s Lolou B02/50 ve skupině formulových vozů E2-SS a premiérově s vozem Norma M20F na této trati odstartoval i Jiří Svoboda, který bojoval ve skupině E2-SH.

 

Sobotní tréninkové jízdy proběhly za pošmourného počasí, kdy trať po celou dobu zůstala bez známek deště. V každé tréninkové jízdě zaznamenal Janík zlepšení a se svým nejlepším časem 01:15:589 se na konec umístil na čtvrtém místě ve své formulové třídě a na místě sedmém v absolutním pořadí. Svobodův nejrychlejší čas ze tří tréninkových jízd byl 01:19:167, což jej vyneslo na stříbrnou pozici v jeho třídě.

 

V samotném nedělním závodě, který probíhal ve dvou závodních jízdách, jejichž časy se na konci sčítaly, panovalo velmi krásné podzimní počasí. Přesto, že Janík dokázal svůj čas z tréninku vylepšit o celé tři vteřiny, nebyl se svým závodním vozem, který nejel podle jezdcova očekávání, vůbec spokojený. Dlouhodobé technické problémy motoru, se nyní projevily v plné míře, což znamená, že Janíkova Lola zazářila tento rok naposledy. Motor bude odeslán k opravě a poslední závod mezinárodního šampionátu FIA Challenge již Janík nastoupí s náhradním vozem. I přesto, že se jezdec velmi snažil pokořit ostatní soupeře, součet časů stačil bohužel až na šesté místo absolutního pořadí v závodu a ve třídě na místo čtvrté.

 

V letošním roce měl tým Nutrend racing velmi dobře našlápnuto k tomu, aby tento domácí šampionát završil vítězstvím. Bohužel, kvůli již zmíněným technickým problémům motoru závodního vozu nebylo možné Miloši Benešovi, který se stal Mistrem republiky pro rok 2013, v tomto rakouském podniku konkurovat a získat tak potřebné body, které by jezdci zaručily první místo. Václav Janík tedy  získává druhou příčku absolutního pořadí a stává se Vicemistrem ČR pro rok 2013.

 

Také druhý týmový jezdec, Jiří Svoboda, měl v Rakousku mírné problémy. Během první závodní jízdy si nechtěně vypnul zapalování, což způsobilo jeho mírný časový propad, ale i přes tento omyl jezdec dokázal své závodní časy oproti tréninkovým vylepšit. V závodě bojoval se svým největším konkurentem ve třídě E2-SC-2000 ccm – Pavlem Dvořákem. Bohužel pouhých 0:00:167 sekundy rozhodlo o vítězství Pavla Dvořáka. Svoboda si tak ve třídě obhájil druhou pozici a celkově skončil na sedmnáctém místě absolutního pořadí.

 

I přesto, že je domácí šampionát MMČR tímto rakouský podnikem ukončen, závody pro tým Nutrend racing ještě nekončí. Ve dnech 5.- 6.10. se Václav Janík a Jiří Svoboda zúčastní posledního podniku v německém Mickhausenu, kde Janík bude obhajovat loňské prvenství v rámci mezinárodního šampionátu FIA Challenge a Jiří Svoboda zde uzavře závodní sezonu 2013 s vozem Norma M20F.

 

 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007