aktualizováno | 20.01.2014 09:58:18 | edda | přečteno: 7952x
Vzpomínka - Thierry Sabine

Thierry Sabine


 

Když se večer v půl osmé 14. ledna 1986 v dunách 8 km od oázy Gourma- Rharous asi 150 km od maliského Timbuktu během 8.ročníku Rallye Dakar zřítil za náhlé písečné bouře pořadatelský vrtulník Ecureuil, zahynul v jeho troskách Thierry Sabine, stvořitel legendy zvané Dakar. Z posádky vrtulníku nepřežil nikdo, spolu Thierry Sabinem našli v saharském písku smrt zpěvák Daniel Balavoine, novinářka Nathalie Odentová, zvukař RTL Jean-Paul Lefur a pilot Francois-Xavier Bagnoud. T. Sabine tak přišel o život při akci, kterou si vysnil, vdechl jí život a připravil tak dobrodružství pro stovky odvážlivců a podívanou pro miliony fanoušků na celém světě.

Thierry Sabine se narodil 13. června 1949 do zámožné rodiny, tatínek byl lékařem, maminka uznávanou pařížskou obchodnicí se starožitnostmi, dětství a mládí prožil v Boulogne-sur-Seine při Paříži. V mládí se úspěšně věnoval jezdeckému sportu, byl členem francouzského juniorského reprezentačního parkúrového týmu.

Od koní se dostal k motoristickému sportu. V letech 1969 - 1979 závodil na okruzích i v rallye. Vedl si velmi úspěšně. V roce 1971 na Fordu Capri obsadil 8. místo absolutně na Coupe des Alpes, jedné z nejnáročnějších soutěží té doby. V roce 1973 vybojoval na Porsche 4. místo absolutně na automobilové Tour de France. V roce 1974 získal titul mistra Francie v okruhovém šampionátu vozů GT. Třikrát startoval na čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans, kde nejlépe skončil v posádce s Jean-Claude Andruetem a Philippem Dagoreau 13. absolutně na Porsche Carrera RSR. S okruhovými závody po startech s BMW v mistrovství Francie se rozloučil v r. 1983 ve Spa, kde se s ním při čtyřiadvacetihodinovce v BMW 635 CSi střídal Claude Ballot-Lena.

 

Celkem Thierry Sabine získal ve své automobilové kariéře na 30 vítězství. Vedle toho se účastnil i poštních závodů pro motocykly a na jednom z nich došlo k rozhodujícímu okamžiku jeho života.

V roce 1977 startoval na motocyklu na dálkovém závodě Abidjan- Nice a v Libyi, v poušti Tenere se ztratil. Teprve po třech dnech ho našli a Thierry Sabine si podle svých slov slíbil, že pokud tuto epizodu přežije, uspořádá v poušti závod, který bude velkým dobrodružstvím a ukáže nádheru i úskalí pouště co největšímu počtu závodníků. Třeba takovému, který, když se ho Thierry před startem jednoho ročníku ptal, proč chce jet Dakar, tak mu odpověděl, je mi 45 let a má patnáctiletá dcera mi řekla, jseš už jen starej moula. Tak jsem si koupil motorku, po které jsem celý život toužil, o víkendech trénoval v terénu, v lese, v písku a chci jet Dakar! Po třetině závodu pak za Thierrym přišel a řekl, jsem mrtvý únavou, končím, ale vím, že už nebudu pro mou dceru starej moula.

V pořádání motoristických závodů nebyl Thierry žádný nováček. Už před tím pořádal motoristické závody, např. enduro závod v Le Touquet. Při organizaci a pořádání závodů se mu znamenitě hodilo, že vystudoval reklamu a marketing.

Thierryho velký sen se stal skutečností 26. prosince 1978, kdy překvapení Pařížané ve svátečním mohli spatřit na náměstí Trocadero 170 závodníků chystajících se zdolat trasu dlouhou 10 000 km a přes Alžír, Niger, Mali, Horní Voltu dojet do hlavního města Senegalu, Dakaru. Tak se zrodila legenda. První ročník Rallye Dakar měl ohromující ohlas. Další rok už Thierry Sabine založil společnost TSO, v které dál ročník po ročníku budoval svůj sen. Po Thierryho smrti převzal vedení společnosti jeho otec Gilbert Sabine a spolu s Patrickem Verdoyem a Rene Metgem pořádali Rallye Dakar až do roku 1994, kdy TSO převzala Amaury Sport Organization. Ale to už je úplně jiná kapitola legendy zvané Dakar. Legendy, která se zrodila v hlavě a srdci muže, který se jmenoval Thierry Sabine.

 

Jarda Malík 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007