aktualizováno | 25.02.2014 10:18:55 | edda | přečteno: 7711x
Dalibor Janek - představení

Dalibor Janek


*12. dubna 1937 + 17. srpna 2013

  Automobilový závodník, novinář a spisovatel, který zanechal nesmazatelnou stopu v našem motoristickém dění, jednak svou aktivní účastí, jednak svou literární činností.

  Dalibor Janek si do motorismu přinesl fyzičku a touhu bojovat o vítězství z ledního hokeje a tenisu, kterým se v mládí věnoval. V motoristickém sportu sice začínal v motocyklových soutěžích, ale záhy přesedl do automobilu a s Fiatem 600 absolvoval v r. 1959 svou první rallye. Postupně přicházely i první úspěchy a v r. 1967 vyhrál titul mistra republiky v automobilových soutěžích, který o rok později ohájil.

  Ve svém bohatém závodnickém životě prošel mnoha disciplínami, titul mistra republiky získal i v závodech do vrchu, startoval i na prvním u nás pořádaném autokrosovém závodě, závodil i na okruzích, ještě těsně před koncem tisíciletí startoval v silně obsazovaném Octavia cupu. Se závody automobilů do vrchu se rozloučil startem v Berouně v r. 2008 při Edda cupu.

 

  Dalibor Janek, kromě závislosti na oktanech byl velkým milovníkem kvalitní hudby a literatury. Právě záliba v literatuře ho přivedla k psaní o automobilovém sportu, stal se redaktorem Světa motorů a jeho reportáže, profily jezdců a další články, díky jeho znalostem tajů prostředí automobilových závodů a čtivému a poutavému jazyku, patřily v obsahu Světa motorů k tomu prvnímu, co čtenáři nalistovali.

  Od novinařiny se Dalibor Janek dostal ke psaní knih. Hned jeho první kniha Horký volant, které se v několika vydáních prodaly desetitisíce exemplářů, se stala biblí pro několik generací mladých řidičů. Po ní následovala řada dalších knih, přes nádhernou životopisnou knihu o Františku Šťastném, až k posledním titulům o dakarském matadorovi J. Kalinovi a továrním jezdci Škody Auto J. Kopeckém.

  V srpnu loňského roku nás, bohužel, po krátké, těžké nemoci navždy opustil. Organizátoři Rallye Praha Revival 2014 jsou poctěni, že se souhlasem rodiny mohou uctít památku vzácného člověka, přítele a dávného soupeře mnoha účastníků revivalu.

                                                                    Jaroslav Malík 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007