04.04.2014 08:50:38 | edda | přečteno: 8114x
Po stopách Rally Lužické hory

Ve stopách Galaxy GRS Rally Lužické hory

            Ve stejném termínu, jako se měla uskutečnit Galaxy GRS Rally Lužické hory, tedy v sobotu 19. dubna  a navíc symbolicky v době startu první soutěžní posádky, se rozjede konvoj vozidel –účastníků Ve stopách Galaxy GRS Rally Lužické hory.

Proč se akce koná?

Chceme pozitivní formou zodpovědně a klidně poukázat na to, že je třeba změnit vzorec chování „Nás lidí“, kteří spolu žijeme v naší zemi. Stav legislativy tak, jak ho uvedl do života nový občanský zákoník podporuje pasivitu. Základem každé společnosti je ekonomika, a ta je úzce spojena s aktivitou a entuziasmem, bez kterých se nevytvářejí příležitosti pro výrobce a podnikání, a s tím i spojené zaměstnávání lidí.

Co je výsledkem zmařené akce?

Nejde jen o rally. Někomu může vadit, stejně tak Jizerská padesátka, někomu rockový festival nebo třeba i obyčejná venkovská pouť. Takže ve finále, pokud pár jedinců není ochotno tolerovat akci, která probíhá v místě jejich bydliště na dobu několika hodin jednou za rok, a jednoduše třeba nezajdou na procházku do lesa nebo si nedojedou na nákup či za příbuznými (když je rally nezajímá),  berou tím nesmyslně peníze a práci spoustám lidí a poškozují naší společnost a dění v kraji. I státní kasa, která vyplácí důchody a podpory a rodičovské příspěvky, na tom bude o kousek hůř.  Zatím nežijeme  ve Finsku a průměrný plat tady není sto tisíc a pokud to takhle povedeme dál, tak u nás ani nikdy nebude.  Protože na rally kvůli hrstce jednotlivců nepřijedou tisíce lidí z celé ČR, Polska a Německa. Tito lidé nebudou tím pádem tankovat benzín, nebudou spát na hotelích, nebudou nakupovat v obchodech, stravovat se  v restauracích atd. Tiskárna nebude tisknout programy, plakáty, itineráře, nebudou se vyrábět trika, mikiny, bundy pro pořadatele…  

Rally je nebezpečná jako spousta dalších věcí.

Stejně jako chůze prostředkem dálnice, myslivecký hon,  každotýdenní přesuny obyvatel Prahy a dalších velkých měst na chalupy během deště nebo sněžení, kdy už se nedají všechny zatáčky projíždět při jejich spěchu naplno. Výsledkem jsou každý víkend tragické nehody.  Kolik lidí jede opilých nebo zfetovaných z diskotéky, zábav, havarují, zahynou, těžce se zraní… Na fotbale se perou, ničí hodnoty. Každoročně se na sjezdovkách vážně zraní desítky lidí. Celý život je v podstatě velmi nebezpečná a riziková věc. Vyřeší se problémy, když přestaneme být aktivní a zalezeme pod zem do díry? Ale každý se rally může snadno vyhnout a neúčastnit se jí, pokud ho nezajímá, nebo jí nemá rád, pokud se na pár hodin v roce omezí ve prospěch ostatních lidí, kteří tady žijí.

„Žít a nechat žít“

Chceme ukázat,  že my nejsme nezodpovědní a pozitivně, v klidu si vyrazíme na výlet. Sejdeme  se v sobotu 19. 4. 2014 v 9.00  na hasičské louce (probíhá zde každoročně vyhlašování rally) v Hrádku nad Nisou. Projedeme si  trasu rally klidně a pomalu za Lancií. Nebudou se zveřejňovat žádné mapy. Bez exhibice! Všichni pojedeme pomalu, ukázněně a po výletě se sejdeme v Hrádku v rekreačním areálu na Kristýně, kde si dáme pivo, promítneme záběry z dřívějších ročníků rally která patřila k významným akcím na území našeho kraje a zavzpomínáme. Prvních sto aut dostane nálepku pro účastníky akce. Takže doufáme, že se k nám přidáte a takto pozitivně společně zafandíme dobré věci. Svoji účast potvrdili i hejtman Libereckého kraje pan Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou pan Horinka, kteří nás výraznou měrou vždy podporovali a podporují. Zveme všechny jezdce, fanoušky, činovníky, pořadatele. Pokusme se společnými silami o to, aby se v budoucnu místo šampionátů nejezdily pouze vzpomínkové akce typu Ve stopě Rallye…….

Za organizační výbor 17. (neuskutečněného) ročníku

     Galaxy GRS Rally Lužické hory 2014

Jan Krečman ml. a Pavel Vydra

Připojujeme fotografie z archivu pořadatele.

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007