11.04.2014 12:08:13 | dawe | přečteno: 9344x
Stanovisko k vyjádření AČR

 

Autoklub ČR vydal „Vyjádření Autoklubu ČR k akci revival Praha“. Požádal jsem Autoklub ČR o svolení k publikování tohoto prohlášení na našich stránkách v rámci objektivity. Na tuto mou prosbu jsem nedostal žádnou odpověď. Text si můžete tedy přečíst na stránkách AČR zde: http://www.autoklub.cz

K tomuto textu, pod kterým je podepsán Autoklub ČR jsem zaujal následující stanovisko.

 

Stanovisko k „Vyjádření Autoklubu ČR k akci Revival Praha.“

Jako jeden ze spoluorganizátorů Rallye Praha Revival 2014 – memoriálu Dalibora Janka bych chtěl zareagovat na vyjádření, které se objevilo na webových stránkách AČR.

Z nadpisu jsem si sice nebyl jist, jestli se týká naší akce, neboť tam Autoklub uvedl, že se vyjadřuje k akci jménem Revival Praha a takovou akci jsme nepořádali. Naše akce se jmenuje Rallye Praha Revival – memoriál Dalibora Janka, a jak píšeme ve všech dokumentech k akci, je společensko – sportovní událostí, není to závod, ani rallye a už vůbec to není nepovolený závod. Charakterem akce je to klubová mototuristika.

Tak jako je nepřesný nadpis prohlášení AČR, je plný nepřesností a zavádějících informací celé prohlášení. AČR se snaží vzbudit zdání, že je jako jediný oprávněný řídit motoristický sport v ČR, což není pravda. I díky, nebo vinou toho jak AČR řídí tu část motoristického sportu, která do jeho kompetence skutečně spadá, se u nás vytvořila ve všech disciplínách automobilového i motocyklového sportu struktura nezávislých soutěží pořádaných fyzickými, nebo právnickými osobami, tak jak to naše zákony a další předpisy umožňují (teď nemluvím o akcích jako např.Gumball, Diamond race, které nemají se závody nic společného).

RPR – memoriál Dalibora Janka, kromě odkazu v názvu na kdysi pořádanou rallye, nemá s rallye nic společného a to by snad každý, kdo je na Autoklubu ČR s problematikou rallye obeznámen, měl vědět.

To, že se na této akci objevují i auta se zvláštními registračními značkami je fakt. Bohužel, velkou zásluhu na stavu přidělování RZ, který nemá ve světě obdoby, pro sportovní a závodní automobily, má právě Autoklub. Pořadatelé Revivalu nemají funkci ani pravomoc STK, Dopravní policie ČR ani dalších správních orgánů a tak ve zvláštním ustanovení k podniku pouze požadují, aby účastníci startovali s vozidly, jejichž použití ve veřejném provozu, za kterého se akce jede, jsou schopni při případné kontrole ze strany příslušných orgánů obhájit. K tomu jen poznámka, je jasné, že kolona tolika pomalovaných aut vždycky vzbudí pozornost a tak jsou při každém Revivalu jeho účastníci, ať už náhodně, nebo na oznámení, kontrolováni dopravní policicí a nikdy nebyl žádný problém kvůli technickému stavu zúčastněných vozidel.

Dále se v prohlášení píše, že Autoklub nic nezakazuje, ani nemá k zákazům žádnou pravomoc. To je, doufám, pravda, tedy to, že nemá pravomoc zakazovat. Opravdu Autoklub nic nezakázal, jen, jak nám řekli odpovědní pracovníci dvou areálů, kde už jsme byli domluveni na konání Revivalu jim zavolal týden před akcí prezident AČR a řekl jim, že pokud do areálů účastníky pustí nedá jim žádné dotace. Když jsme po jednom z nich chtěli, jestli by nám tento důvod ke zrušení uzavřené dohody mohl dát písemně, tak nám řekl, že to by byla poslední věc, kterou by tam udělal. Pokud by dotace pocházely ze soukromého konta prezidenta AČR, dalo by se jeho stanovisko i chápat, ale dotace, které AČR rozděluje pocházejí ze státního rozpočtu a měly by sloužit podpoře a rozvoji motoristických aktivit.

Je zajímavé, že podle prohlášení nechce mít Autoklub ČR s Revivaly nic společného a při tom se na slavnostním startu na Václavském náměstí objevil jeho viceprezident pro automobilový sport (dokonce v bundě s emblémem Mezinárodní automobilové federace FIA), pohyboval se v blízkosti paní ministryně pro místní rozvoj, která nad akcí převzala záštitu a podle svědků byl s akcí velmi spokojen a prohlásil, že příští rok žádné zákazy ze strany Autoklubu ČR nebudou. Tedy ty zákazy, které nebyly a nejsou a ke kterým nemá podle vlastního vyjádření AČR žádnou pravomoc.

Rallye Praha Revival 2014 – memoriál Dalibora Janka nakonec proběhl ke spokojenosti organizátorů i účastníků, bez nehod a zdrávi se všichni sešli v cíli a již se všichni těšíme na další Revival.

 

Jaroslav Malík

sportovní komisař RPR

Mirek.P | 13.04.2014 13:57:13
Jardo, to vidíš Ty, jako nadprůměrně inteligentní člověk, znalý celé problematiky. Vyjádření AČR bylo směrováno k širokým masám, ne zcela s touto problematikou seznámeným. Chtěli prostě vysvětlit, že oni nejsou ti zlí co něco zakazují, ale ti, co vlastně bojovali proti nesprávné, ilegální, a zákony porušující akci.... :-)
Jarda M. | 13.04.2014 07:44:59
Mirku, opravdu si myslíš, že obratně? Mně to spíš připadá jak zkouřenej slon v porculánu.
Mirek.P | 12.04.2014 10:23:09
Typický postoj AČR - obratně se snaží problém postavit do jiné roviny. Místo vyjádření se k problému, se snaží suplovat policii ČR... Navíc, jak plyne z jejich příspěvku, tak jako nejvyšší a jediná autorita přes motoristický sport u nás, nemají zcela jasno ani ve zmiňované problematice přidělování zvláštních registračních značek (V a R). Kdyby jim ležel motoristický sport na srdci tak, jako se nás snaží přesvědčit ve svých stanovách, či etickém kodexu, tak už dávno mohli v problematice zvláštních RZ učinit ve spolupráci s Ministerstvem dopravy nějaké kroky.
Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007