07.05.2014 09:35:54 | edda | přečteno: 7896x
Tisková zpráva - Nutrend Racing

Nutrend Racing v hlavní roli při dramatickém závodě v Náměšti nad Oslavou


 Václav Janík a Jiří Svoboda reprezentovali v tom nejlepším světle Nutrend Racing při 32. ročníku Zámeckého vrchu v Náměšti nad Oslavou. Závodní víkend v sobě zahrnoval dva samostatně hodnocené podniky Mezinárodního mistrovství České republiky v závodech automobilů do vrchu, tedy čtvrtý a pátý závod v pořadí letošního kalendáře. Václav Janík přijížděl do Náměště jako průběžně vedoucí jezdec mistrovství s cílem udržet svoji pozici a navázat v Náměšti na dvojité loňské absolutní prvenství. Silná konkurence čekala na jeho týmového kolegu Jiřího Svobodu ve skupině sportovních prototypů E2-SC, což znamenalo, že pro dobrý výsledek musel předvést za volantem své Normy to nejlepší jezdecké umění.

 V sobotu nabídli nejrychlejší jezdci startovního pole velké drama v souboji o prvenství. Na špici nechyběl ani Nutrend Racing Team, když se mezi nejrychlejší pět pilotů prosadil Jiří Svoboda i Václav Janík. Sportovní prototyp Jiřího Svobody byl nejrychlejším strojem ze všech startujících v objemové třídě do dvoulitrů a zároveň dokázal porazit mimo vítězného Davida Komárka všechny zbylé jezdce ve skupině E2-SC, v rámci jeho skupiny tedy maximálně uspokojivý výsledek, když stačil i na většinu výkonnějších prototypů s třílitrovými motory. V kompletním hodnocení prvního závodu se prosadil na skvělé čtvrté místo absolutního pořadí.

 O vítězství na Zámeckém vrchu byl velký boj. Dvojice Václav Janík a David Komárek předvedla v obou závodních jízdách vyrovnané výkony a nechala naplno vyniknout krásu závodů do vrchu. Diváci i doprovod v závodním depu netrpělivě očekávali, jak si toto duo poradí s 2400 metrů dlouhou tratí v chladném sobotním počasí, kdy velmi špatně fungovaly nezahřáté závodní pneumatiky. Václav Janík v první jízdě závodu jen těsně zaostal se svojí formulí Lola B02 v barvách Nutrend Racing Teamu, ale s odstupem 0,3 sekundy neztrácel naději na možné pokoření Davida Komárka v jízdě druhé. Úvodní den Zámeckého vrchu ale přinesl více štěstí soupeři, který nejenže dominoval skupině sportovních prototypů, kde startuje Jiří Svoboda, ale navíc i celkovému hodnocení sobotního dne. Václav Janík sice ve druhé jízdě dokázal najít rychlejší způsob jak dosáhnout cíle, ale Komárek byl opět o 0,3 sekundy rychlejší. Tým Nutrend Racing si tedy v sobotu vyjel druhou a čtvrtou absolutní příčku, Václav Janík pak v dílčím hodnocení vyhrál ve skupině monopostů a Jiří Svoboda bral stříbro mezi dvoumístnými prototypy.

 Druhé dějství Zámeckého vrchu 2014 už bylo v neděli podpořeno větší přízní počasí, které přilákalo početné davy diváků. Ty se opět dočkaly napínavého průběhu závodu, kde opět úřadoval Nutrend Racing. Chuť na vítězství měla stejná dvojice, jež dominovala sobotnímu závodu – Janík versus Komárek. Václav Janík, k radosti týmu, vstoupil v neděli do závodu jako nejrychlejší a podobně jako jeho soupeř v předchozím dni s náskokem 0,3 sekundy! David Komárek musel tentokrát dohánět. Zrychlit se podařilo i Jiřímu Svobodovi, jehož Norma se v rámci skupiny E2-SC opět dostala do cíle nad náměšťským zámkem jako druhá. V absolutním pořadí však Jiří poposkočil na třetí místo a doplnil tak jako druhý zástupce „Nutrenďáků“ průběžné pódium pro nejrychlejší.

 Nejvíce obsazené místo na trati, v okolí autobusové zastávky uprostřed závodní tratě, nabídlo v nedělní druhé závodní jízdě úžasnou podívanou. První trojice absolutního pořadí předvedla průjezdy za maximálního nasazení a to se líbilo. Jiří Svoboda zajel podruhé pod hranicí jedné minuty a pojistil tak pro sebe pozici mezi trojicí nejrychlejších ve druhém závodě v Náměšti: „Kratší ale velmi náročná trať v Náměšti mi sedla. Jízdu od jízdy jsem zrychloval a dokázal jsem najít optimální dráhu a tempo na hrbolaté trati. Mám velkou radost ze zajetého času a samozřejmě i z dvojitého stříbra mezi prototypy, což je s dvoulitrovou plackou asi maximální možný výsledek v takové konkurenci jaká se sešla,“ neskrýval svou radost z dosaženého úspěchu Jiří Svoboda. Nutrend Racing mohl ale slavit i díky Vaškovi Janíkovi. Nervozita před druhou jízdou naštěstí vedoucímu jezdci průběžné klasifikace mistrovství jeho ruce nesvázala. Shodná jízda v čase 00:57,2 totiž stačila na pokoření Davida Komárka a vítězství Václava Janíka v druhém náměšťském závodě. Objímající se mechanici Nutrend Racingu v prostoru startu potvrzovali velkou radost z dosaženého výsledku. „Stejně jako loni byl průběh závodů v Náměšti nesmírně napínavý. Vyrovnanost mezi mnou a Davidem musela být dobrou podívanou i pro diváky. Nutrend Racing byl navíc vidět i díky perfektnímu výkonu Jirky Svobody, takže z mého pohledu maximální spokojenost,“ konstatoval po vítězném závodu Václav Janík.

 Nutrend Racing má i nadále po závodním víkendu v Náměšti nad Oslavou prostřednictvím Vaška Janíka vedoucí pozici v absolutním hodnocení šampionátu MMČR. Program týmu nyní bude směřovat k účasti v evropském poháru, kde bude tým nejdříve bojovat na polském kopci v Zaluži a hned o následujícím víkendu v těžké konkurenci na italské trati ve Verzegnisu.

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007