05.06.2014 09:32:44 | edda | přečteno: 7758x
Tisková zpráva - Nutrend Racing

Václav Janík potvrdil roli favorita a ze slovenské Jahodné veze vítězství!

 Sezóna Nutrend Czech National Teamu je v plném proudu a závodní víkendy se střídají jeden za druhým. Šternberský tým se vydal do bojů o další evropské body do slovenské Jahodné v jezdeckém složení čítající jména Jiřího Svobody a Václava Janíka. Jejich letošní účast ve FIA Hill Climb Cupu přináší své ovoce. Václav Janík se po italském závodě ve Verzegnisu ujal vedoucí pozice v kategorii 2 a svůj post hodlal udržet i po východoslovenském závodě, který byl již čtvrtou zastávkou evropského poháru.

 Nutrend Racing dostal těsně před závodem k dispozici nový vůz BMW 320d xDrive od společnosti CarTec Olomouc a Václav Janík hned využil první příležitost k bližšímu seznámení s bavorskou novinkou při cestě na východ od našich hranic. Cílem první cesty s 320d byla trať poblíž Košic, kde se nachází rekreační středisko Jahodná. V tomto areálu se nachází centrum stejnojmenného závodu. S tamní tratí se zná Vašek Janík velmi dobře, vždyť v roce 2012 v Jahodné absolutně zvítězil a zároveň stanovil nový rekord tratě. V loňském roce také sahal po vítězství, ale v těsném souboji s Jaroslavem Krajčim nakonec domácímu borci podlehl a odjížděl domů „pouze“ se stříbrem. I Jiří Svoboda má na slovenský závod dobré vzpomínky. Při posledním ročníku závodu si připsal třetí místo absolutního pořadí právě za dvojicí Krajči - Janík. I letos chtěli reprezentanti Nutrend Racingu navázat na kvalitní výsledky.

 Oba jezdci se opět museli s téměř pěti kilometrovou tratí po roční odmlce blíže poznat a samozřejmě k tomu využili i přednosti nového nářadí od CarTec Olomouc v podobě BMW 320d. „Rychlý charakter trati dokáže velmi zvýhodnit dobře naladěnou aerodynamiku vozu. Stopa zde není vůbec jednoduchá, spodní část je hodně široká a je v ní možné najít několik možných způsobů, jak ji zdolat. Pozor je nutné dát i na několik podélných nerovností na trati, které můžou především při brzdění pozlobit,“ sděloval své poznatky ze seznamovacích jízd Jiří Svoboda. Dvojice šternberských pilotů se zúčastnila kompletního programu závodního víkendu, tedy i sobotního závodu, který ovšem nebyl s ohledem na hodnocení FIA Hill Climb Cupu podstatný. Nicméně už v sobotních jízdách potvrdil Václav Janík roli jasného favorita závodu a s přehledem kralovat absolutnímu pořadí.

Stěžejní náplň závodního víkendu byla pro Nutrend Racing směřována k nedělnímu programu, kde bylo nutné udělat maximum pro dobrý výsledek, i když situace nebyla tak vyhrocená jako například v italském Verzegnisu: „Samozřejmě jsem přijel do Jahodné vyhrát. Ve startovní listině bohužel chybí Jaroslav Krajči, se kterým jsem zde krásně závodil v loňské sezóně a situace mě tak jednoznačně staví do role favorita. V případě, že by přišel déšť, mohlo by mě ohrozit početné pole čtyřkolek, které by v tu chvíli byly ve výhodě, ale déšť předpověď nehlásí, takže bych měl za normálních okolností jet na vítězství. Nechci zbytečně riskovat, chci si v klidu odjet závod a vyzkoušet různé naladění podvozku. Přeci jen už mám v hlavě podnik, který nás čeká příští týden - domácí Ecce Homo, kde budu naopak chtít ukázat to nejlepší, co umím,“ osvětloval situaci před závodem jezdec bílo-oranžového monopostu Loly B02 Zytek.

Václav Janík svoji opatrnou taktiku naplnil. Obě nedělní závodní jízdy dokázal být nejrychlejší, i když s výraznou rezervou oproti loňským časům a s jistotou 5 sekund na druhého Petra Trnku se mohl začít těšit na vítěznou trofej z dalšího pohárového závodu. Svým výkonem nepřipustil jakoukoliv možnost jezdecké chyby a zároveň s jistotou vyhrál: „Opravdu se nebylo kam hnát. Pošetřil jsem nové pneumatiky na další závody, kde budou více potřeba. Podmínky na trati nedovolovaly přiblížit se traťovému rekordu a zvolené tempo na soupeře s přehledem stačilo. Je to výsledek z kategorie rozumně odjetého závodu. Vše jsem podřídil maximální opatrnosti, tak abychom jsme se mohli v klidu připravit na Ecce Homo. Vítězství mě samozřejmě těší, i když bych se rád opět postavil proti Jaro Krajčimu, ten má ovšem letos jiný program než jsou souboje na kopcích. Tímto výsledkem jsem utvrdil svoji vedoucí pozici v šampionátu a to byl cíl.“

Jiří Svoboda musel na rozdíl od Václava bojovat o svoji pozici urputněji. V první jízdě předvedl dobrý výkon, když dokázal posunout svoje osobní maximum a poprvé zajel v Jahodné pod magickou hranici dvou minut. Těsně ovšem nestačil na šternberského soka, talentovaného Petra Trnku, kterému chtěl pozici přebrat v závěrečné jízdě a vyjet pro Nutrend Racing charakteristický „double“. Bohužel technika byla proti. Jiří Svoboda se svým prototypem Norma nedokázal odpovědět na další kvalitní čas Petra Trnky a dokonce se propadl z průběžného třetího místa až na konečnou šestou pozici. Co bylo příčinou? „Ani v Jahodné mě neopustila smůla. Protrápený závod v Zaluži a Verzegnisu a teď další ztráta v Jahodné. Několik stovek metrů před cílem se mi zablokoval rychlostní stupeň a já jsem nebyl schopný s tím v tu chvíli cokoliv udělat. Bohužel jsem se doplazil do cíle se ztrátou nejen na Petra Trnku, ale i na další soupeře. Ale i takové dokážou být závody...“, objasnil situaci ze druhé závodní jízdy smutný Jiří Svoboda.

Hořká pilulka ze slovenského závodu v podobě neposlušného řazení Normy Jiřího Svobody byla ovšem pro Nutrend Racing rychle zapomenuta, protože tým přeci jen mohl slavit absolutní vítězství Václava Janíka. Byl to asi ten nejlepší způsob jak se navnadit na vrchol sezóny, kterým je pro Nutrend Racing domácí závod ve Šternberku. Ecce Homo je každoročně tou největší výzvou, množství domácích fanoušků v depu, přátelé v ochozech trati a setkání s partnery vždy dodávají závodu přidanou hodnotu. Václav Janík i Jiří Svoboda se všem přítomným budou chtít představit v tom nejlepším světle. Nejdůležitější pro ně bude ve Šternberku souboj o body do českého mistrovství, ale i osobní výzva, kterou mají soukromě uzavřenou s kopcem pod kterým vyrůstali. Václav Janík loni poprvé pokořil magickou hranici tří minut hodnotou 2:58,93 a letos má v plánu jet ještě rychleji. Soustředit se na maximální výkon bude chtít i Jiří Svoboda, protože toho čeká nabité pole dvoulitrových prototypů, kde se bude chtít bezesporu prosadit.

Příznivci Nutrend Racingu navíc budou mít na domácí trati možnost sledovat i všechny zbylé piloty šternberské stáje. S výkonným BMW M3 GTR se opět představí Karel Hubáček a premiéru s prototypem Norma M20 FC si na Ecce Homo odbude i Jan Čermák, který startoval s tímto speciálem už na rakouském Rechbergu a jeho rychlost slibuje pěknou podívanou. Nutrend Racing tak bude mít ve Šternberku rozhodně co nabídnout. Domácí závod Ecce Homo Šternberk zahajuje již tuto sobotu 7.6. v 8 hodin prvními tréninkovými jízdami a rozhodně byste u toho neměli chybět...

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007