17.11.2014 19:59:30 | edda | přečteno: 9045x
Originální výstava v Liberci: Pětadvacet let po revoluci

Netradičně připomněli o víkendu v prostorách libereckého Intersparu pětadvacet let po sametové revoluci vztah člověka a motorismu v našich podmínkách. Konfrontace se ujali majitelé Youngtimerclassic Gallery konceptuální umělec Jiří Hladík a výtvarnice Jitka Kratochvílová. Zatímco v prostorách jejich galerie, která zde má své stálé místo a můžete ji běžně navštívit, se pyšní vozy Lotus, Mini Cooper, MG a další skvosty, o kterých se lidem v tehdejším Československu jen zdálo. O patro níže proběhla dočasná výstava vozů socialistické éry, včetně dobových doplňků. Žigulíci, škodovky několika typů, Trabant, to byly vozy, které tehdy ve statisícových sériích brázdily naše silnice.

Chtěli jsme lidem připomenout, co jsme měli a co máme teď. Třetím impulsem je, co jsme tehdy vlastně chtěli. Ale na to si odpověď musí najít každý sám v sobě,“ dodává Jitka Kratochvílová. V Youngtimerclassic gallerii nechybí vedle krásných veteránských kousků původem z Velké Británie i dobové oblečení, modely aut, nebo literatura. Vše je možné zároveň i zakoupit. „Pětadvacet let po sametové revoluci si tak klidně můžete splnit svoje předrevoluční sny – obléknout se do „západních šatů“, naskočit do auta známého tehdy jen z časopisů a vydat se na cestu bez hranic a pořádně si to užít,“kvitují s povděkem dnešní možnosti oba autoři výstavy Jitka Kratochvílová a Jiří Hladík.

V kolekci socialistických vozů si prohlédly stovky návštěvníků třeba typický stan, s nimž Češi cestovali k moři do NDR, Rumunska nebo Bulharska a desítky dalších doplňků ze sedmdesátých a osmdesátých let. Nechyběla ani původní česká autodráha, sen mnoha kluků. A děti ji hojně využily. Vozům socialistické éry vévodila originální Škoda 130 RS ex-továrního jezdce Škoda Karla Šimka, kterou dokonale zrestauroval soutěžní jezdec Vladimír Mužák. Akci doplnila i autogramiáda knížek Pavla Vydry o historii českých rally, možnost svezení po Liberci v policejním voze VAZ s dobově oblečeným policistou. Vzpomínka měla vyvolat v přítomných vnímání hodnot umění a zároveň i hodnot v obecné rovině. Podle zájmů návštěvníků se to snad podařilo.


Pavel Vydra



Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007