aktualizováno | 21.11.2014 17:05:56 | edda | přečteno: 8755x
Rozhovor se Zdeňkem Tichým

Rozhovor se Zdendou Tichým

 

Od kdy se věnuješ autosportu?

  Moje zkušenosti s autem , tedy závodním, začaly v roce 2011 , prvním mým závodem Edda cupu v Mostě. Jel jsem s fiestou 1,4. Klepaly se mi ruce a pletly se mi nohy, ale ta atmosféra mě pohltila. Od Té doby jsem chyběl jen na dvou závodech Edda cupu, fiestu vystřídala puma, ale o autě později.


Co bys řekl o soupeřích???

  V naší třídě se letos sešla opravdu hustá konkurence. Přechod do E 1600 Davida a Míry Černých bylo překvapení asi nejen pro mě. Ale popořadě. Míru není třeba nikomu představovat. Vždycky precizní, jak za volantem, tak při přípravě auta. Není co dodat, je to pan závodník. David Černý, tak tenhle klučina je podle mně ten pravý talent našeho seriálu. Za poslední dva roky udělal velký skok dopředu, skoro nechybuje a s Mírou jedou hroznou kudlu. K nám do třídy je poslal snad sám rohatej. Honza Reiss se v šestnáctkách objevil vloni a hned skvělý výsledek a vítězství ve třídě.  Má Super auto a závod od závodu zrychluje. A v neposlední řadě můj syn Dominik. Získává zkušenosti a odstup za mnou se podezřele zmenšuje. Několikrát mně letos i “dostal”. Pořád chce kameru, aby mohl opisovat, no a pak to bude ještě napínavější. Souboje s Domínem mě baví, protože na jednom autě je to jenom o ručičkách. Jardu Fikotu letos pozlobila jeho éčková Honda a  musel odjet sezonu s tátovým enkem. Příští rok se snad vrátí.


Jakého výsledku si v kariéře ceníš nejvíce??

  No upřímně, těch super výsledků zase tolik není. Pro mě je vždycky dobrý výsledek, když se přiblížím, nebo snad porazím někoho z těch bláznů v naší třídě. Všichni mají tak o třetinu víc koní než já, tak to mi vždycky narostou ramena. Ale pro mě je asi nejvíc letošní 5. místo absolutně v Radotíně. A to ještě tři přede mnou stihli první jízdu na suchu. Kdyby ……….. Ale na to se historie neptá. Super výsledek bylo pro mě ještě 8. místo na Živohošti.

Je něco, co bys na našich kopcích vylepšil?

  Vylepšovat není moc co. Tratě jsou vždy postavené a zabezpečené na perfektní úrovni, Roman má tohle zmáknuté. Ale přece mě něco štve. Pár pytlů vapexu v autě ředitele by nemělo chybět na žádné trati. Sypat na olej piliny nebo hlínu není fakt to pravé ořechové a je to o průser. Ještě by se mi moc líbilo, kdyby při vyhlášení vítězů dekorovaní jezdci přišli na stupně vítězů v závodnickém. Občas Ty mundůry vypadají jako při vyhlášení nějakého demoličního derby okresního formátu, a ne jednoho z nejlepších seriálů u nás. I Pan Král už se polepšil ………..

Kde se ti líbilo nejvíce?

  Nejoblíbenější tratí je jednoznačně Radotín. Jede se tam hrozná kláda, řekl bych až za hranicí zdravého rozumu. Dobrá je taky Telnice a Živohošť. Mám rád i Kdyni, jenom tam nedokážu, nevím proč, zajet slušný čas. Moc nemusím okruhy, Kozákov je na mojí pumičku moc do kopce. Rád bych zkusil nějaké nové tratě. Edo mákni.


Jaké jsou plány do další sezony?

  Letošní sezona jasně ukázala, kde je naše slabina. Motor !!! Radši ani nebudu psát, kolik jsme nabrzdili. Motor je skoro sériový, jenom trochu komprese a mírně upravená sériová vačka. Mám sice kované písty, ale jenom kvůli zmenšení vrtání, aby to byla 1,6 a ne 1,7. Plánujeme s Domínem letos dodělat motor, elektroniku, odlehčit co se dá a předělat přední zavěšení. Dosud jedeme sériová ramena v gumách. Vloni se nám povedlo vyřezat z auta 65 kg, pořád máme ale 806 kg.To Je 100 kg nadváha. O své nadváze radši ani nemluvím. Rádi bychom se stali v příští sezóně plnohodnotnými soupeři v e 1600.Když finance dovolí, bude i bezsynchronní skříň. Jo a v neposlední řadě bude i nový gril s pečícím kamenem, ten je na 100 %.

 

 

 

Všem přeji příjemné čekání na první závod sezóny 2015 !!!

 

Zdenda Tichý

Foto: Katka Opalecká 

 

 

 

 

 

 

Zdenda | 22.11.2014 13:03:36
Milý pane Králi, zaslechl jsem, že se chystáte posadit do auta motor 1,6, pojďte tedy jezdit k nám do třídy, to už ta bedna nebude zdaleka tak automatická jako doposud. Tady se dostat na bednu je, teda aspoň pro mě, vždycky svátek a já si to teda beru ..... ZZZ
Ivoš | 21.11.2014 12:27:20
-Zdendo,vesměs jezdím na závody sám jen s přítelkyní Irčou.Jsem rád,když se po odjetém závodu můžu svléknout a ,,ulevit" tělu.Jenomže najednou je vyhlášení...já už jich zažil moc,tak si to tak neberu. Byl jsem ale trochu upozorněn-tak se snažím...!
Jaroslav Fikota jr. | 20.11.2014 14:58:59
Zdeňku, moc se tam k vám zpátky těším. Především pak na tvou ochotu za každé situace pomoc, na tvou pohostinnost a večerní grilovačky. P.S. za bramborák ti to ale nenechám :-D
Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007