aktualizováno | 21.11.2014 17:06:30 | edda | přečteno: 8661x
Osobnosti revivalů - Pavel Zajíc

Pavel Zajíc: Nezmar mezi Nezmary

 

Když jsme se s Pavlem Zajícem, frontmanem a zakládajícím členem jihočeské folkové skupiny Nezmaři, která se s úspěchem již více jak pětatřicet let pohybuje na naší hudební scéně, viděli na nedávné Rallye Berounka Revival, tak jsem mu říkal, že už je musím někde na koncertě dohnat a po letech poslechnout. To se podařilo teď ve Dvoře Králové a koncert a křest nového CD stál opravdu za to. Skvělé texty, nádherná muzika. Nezmaři (Šárka Benetková, Tonda Hlaváč, Pavel Drengubák a Pavel Zajíc) jsou opravdu špička a nejen mně se vrátily vzpomínky na nejlepší roky plzeňské Porty. Pavel mě sice dost zaskočil, když mě vytáhl z hlediště na pódium jako kmotra jejich CD Stopy bláznů, ale já mu to v dobrém jednou „vrátím“.

Pavel Zajíc je ale taky především bývalý soutěžák a neustále sleduje domácí i světové rally a o dění v nich má velmi dobrý přehled. Jezdil v letech 1978 – 1980 s Trabantem 601 oblastní soutěže skupiny A a ne neúspěšně. Sbíral body v tehdy nabité třídě A2 600 v Rallye Krušné hory Toužim, Pačejov, PAL Tábor, Klatovy, Vysočina Kamenice nad Lipou nebo domácí České Budějovice. Startoval i v několika závodech do vrchu. Pak se na řadu let odmlčel, neboť jak mi říkal, závodění a příprava na něj už nešla skloubit s koncerty, nahráváním desek apod.

Vrátil se až do revivalů pořádaných týmem okolo Edy Patery jako spolujezdec kamaráda Václava Farky. Nyní startují s vozem BMW 2002 a nechybí ani v přeplněném seznamu přihlášených pro Rallye Praha Revival 2015, která se pojede v dubnu. Několikrát jako divák navštívil také Rally Legend v San Marinu. A ještě jednu věc na Pavla prozradím. V jeho garáži se repasuje a staví replika jednoho krásného francouzského auta osvědčeného typu, které kdysi brázdilo na předních příčkách i české rychlostní zkoušky. A pokud se dílo podaří, bude k vidění právě na akcích typu revival.

 

Pavel Vydra

 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007