03.06.2015 09:27:06 | edda | přečteno: 8999x
Nutrend Racing - Tisková zpráva

Při dalším závodě v kalendáři FIA International Hill Climb Cup 2015 opět nechyběl Nutrend Racing a spolu s dalšími účastníky evropského poháru si dali čtvrté dostavení letošní sezóny při tradičním východoslovenském závodě nedaleko Košic v Jahodné. Pro Nutrend Racing měl tento závod speciální náboj, protože tam tým nasadil poprvé trojici sportovních prototypů Norma. Václav Janík totiž premiérově osedlal v ostrém závodě svoji novou zbraň Norma M20FC EVO: „Dlouho jsem čekal, až přijde tato chvíle a já konečně budu mít možnost porovnat rozdíly mezi monopostem, se kterým jsem závodil posledních pět sezón, proti dvoumístnému prototypu, který je v současnosti tím nejrychlejším strojem na kopcích. Těsně před odjezdem na Slovensko jsem stihnul jen pár kol na motokárové dráze ve Vysokém Mýtě, pořádně se tedy svezu až přímo na kopci v Jahodné a konečně začnu sbírat zkušenosti s Normou.“ Pro Václava Janíka tak měl být závod na téměř pětikilometrové trati především o společném sžívání s novým vozem, který klade na jezdce rozdílné požadavky než formule. To týmoví parťáci Jiří Svoboda a Petr Trnka měli zcela jiné starosti. V Jahodné se těšili na další vzájemný souboj ve skupině E2-SC, i když tentokrát již museli počítat i s rychlostí Václava Janíka, který s přestupem do nové techniky mění i skupinu. Nově tak bude kompletní složení týmu Nutrend Racing bodovat v rámci skupiny sportovních prototypů.

Program závodu byl netradičně nasměrován na sobotní den, kdy byly odjety všechny jízdy započítané do evropského poháru, tedy oba tréninky i dvojice závodních jízd. Tréninkové jízdy nadějně rozjela kompletní trojice Nutrend Racing. Petr Trnka s Jiřím Svobodou hledali optimální nastavení pro své speciály a zároveň i tu nejrychlejší stopu. Jejich rychlost byla v tréninku na rozmezí absolutního třetího místa, které v tréninkových jízdách držel Petr Trnka. Zbývající pozice na pomyslných stupních vítězů byly v držení Václava Janíka a Švýcara Tiziana Rivi. Bezpečné tempo při prvních kilometrech s novým vozem nakonec přineslo druhý absolutní čas pro Václava: „Není kam pospíchat, řešíme drobné technické problémy s brzdami a hledáme možné nastavení pro moji Normu. První pocit z nového vozu je úžasný, i když zatím je vše sirové a teprve budeme zrychlovat, uvidíme, jak nám vyjde odpolední závod,“ hlásil první dojmy Václav Janík.

Závodní jízdy, stejně jako celý sobotní program, doprovázelo ideální počasí. To pochopitelně přilákalo i diváky k závodní trati, kteří viděli napínavý souboj dvojice Jiří Svoboda a Petr Trnka o vítězství ve skupině E2-SC. O zlato mezi prototypy si to rozdali právě tito dva borci, protože Václava Janíka zastavila hned v úvodní jízdě závodu technická porucha, pro kterou nemohl závod dokončit: „Bohužel jsem v průběhu první jízdy přišel vinou uvolněné hadice od turbodmychadla o výkon, proto jsem raději vůz odstavil, aby nedošlo k vážnější poruše. Premiéra naneštěstí nevyšla zcela dle představ, ale alespoň jsme získali poznatky přímo z tratě, které nám budou určitě k užitku při domácí premiéře ve Šternberku už následující týden.“ Václavovo odstoupení sice na jednu stranu přineslo do týmu smutek, ale zbývající dvojice s dvoulitrovými Normami měla rázem šanci bojovat o prvenství. Lépe vstoupil do závodu Jiří Svoboda, který pokořil dvou minutovou hranici a ujal se vedení ve skupině před Petrem Trnkou o 9 desetin sekundy. Náskok sice zajišťoval Jiřímu těsné vedení, ale rozhodnutí padlo až s druhým výstupem do cíle závodu v Jahodné. Petr Trnka se nechtěl vzdát myšlenky na slovenské vítězství a díky svému nasazení společně se zásahem do nastavení vozu, který přinesl pozitivní vliv na jízdní vlastnosti jeho Normy, obrátil kartu ve svůj prospěch na úkor Jiřího Svobody. Nutrend Racing si tak ze Slovenska díky dvojici Jiří Svoboda a Petr Trnka odváží důležité body za první dvě příčky ve skupině E2-SC a trofeje za absolutní druhé a třetí místo v celkovém hodnocení závodu.

Hektické období úvodu letošní sezóny bude mít svůj vrchol již tento víkend na domácím závodě ve Šternberku. Slavná trať Ecce Homo bude slavit 110let své historie a Nutrend Racing přispěje k této oslavě tím nejlepším způsobem. Ke startu závodu je v barvách Nutrend Racing přihlášeno hned pět speciálů, trojice spiderů Norma s premiérou Petra Trnky a Václava Janíka na domácí trati. Jiří Svoboda se jistě bude chtít prosadit v hojně obsazené skupině E2-SC, stejně jako Karel Hubáček s BMWM3 mezi siluetami. A zahálet nebude ani monopost Lola F3000, se kterým si splní klukovský sen Jan Čermák. Nutrend Racing se těší na všechny své příznivce při Ecce Homo 2015, které proběhne už první červnový víkend!...

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007