28.07.2015 10:24:38 | edda | přečteno: 10560x
Vltava 2015

 Po několika úspěšných ročnících jsme i na letošní rok připravili pro účastníky našeho vrchařského seriálu a obou revivalů vodácký výlet na Vltavu.

Po předběžných konzultacích byl zvolen termín od 12.8. do 15.8. tj. po závodě ve Vrchlabí.

Vltava byla zvolena, protože má stále dostatek vody pro splutí bez nepříjemného přenášení lodí přes mělčiny, i z důvodů velmi dobře zajištěných služeb pro vodáky, což se ostatně již v předchozích letech potvrdilo.

Předběžný časový plán akce (zvláštní ustanovení):


středa: 17,00 do 17,05 příjezd účastníků do kempu ve Vyšším Brodě (kdo nemůže dorazit v tomto čase, může přijet dříve, nebo později).

17,05- 21,00 – čekání na opozdilce

21,00-21,30 – rozprava (informace o organizaci, možnostech, úskalích a nebezpečích této

akce, dohodnutí způsobu svozu automobilů, diskuze)

21,30 a dále – volná zábava


čtvrtek: cca 9,00 – budíček a snídaně

10,00 - dobrovolná prohlídka místního kláštera, dokoupení zásob a zapomenutých věcí

11,00 - zapůjčení lodí, výstroje a výbavy, pokus o naskládání bagáže do plavidel

12,00 – start do první etapy Vyšší Brod – Rožmberk

Cca 16,00 příjezd do Rožmberka


pátek: cca 9,00 – budíček a snídaně

10,00 – dobrovolná prohlídka místního hradu

11,30 – start do druhé etapy Rožmberk – Český Krumlov

cca 18,00 – příjezd do Krumlova

Po příjezdu možná večerní prohlídka města


sobota: cca 9,00 - budíček a snídaně

10,00- dobrovolná prohlídka města, případně průzkum jezů

12,00 – start do třetí etapy Krumlov-Zlatá Koruna

Cca 18,00 příjezd do Zlaté Koruny


neděle: cca 9,00 - budíček a snídaně

10,00- dobrovolná prohlídka města, případně kláštera

11,00 – start do závěrečné etapy Zlatá koruna – Boršov

Po příjezdu do Boršova odevzdání lodí, dořešení dopravy aut zanechaných po trase a odjezd domů.

Lodě- je možno použít jakýchkoli plavidel vhodných pro sjíždění řek – tj. kajaků, kánoí, raftů, nafukovacích lodí apod. Kdo nemá, nebo nechce vézt vlastní loď, může využít půjčovny www.ingetour.cz, kde lodě za přijatelnou cenu zapůjčí včetně veškerého vybavení (pádel, vodotěsných barelů a plovacích vest). Navíc je možné dohodnout přistavení (odvoz) lodi v kterémkoli kempu po naší trase.


Stručná charakteristika základních plavidel:

Kanoe: rychlá, skvěle ovladatelná loď, která však má menší stabilitu, takže je vhodná pro zkušenější posádky, případně dobrodruhy.

Kajak: ještě rychlejší a obratnější než kánoe, je značně nestabilní, a téměř nic se do něj nevejde

Raft: nafukovací tří až sedmimístné plavidlo, pomalé, hůře ovladatelné, ale prostorné, velice stabilní a bezpečné, takže je vhodný i pro rodiny s menšími dětmi

Pálava: kříženec raftu a kánoe, relativně rychlá, dobře ovladatelná a pohodlné loď se slušnou stabilitou

Vor: mimořádně stabilní, prostorné a pomalé plavidlo, jehož stavba je náročná, a přeprava ještě náročnější

Plachetnice: rychlá, stabilní, pohodlná a prostorná loď, která je však pro sjíždění Vltavy naprosto nevhodná

Trať - je vhodná pro úplné začátečníky i zkušenější vodáky , a lze ji absolvovat s dětmi cca od pěti let, případně i s nějakými domácími zvířaty . Vltava většinu cesty „hezky teče“, takže cesta příjemně ubíhá bez velké dřiny s pádlem. Cestou jsou peřeje a jezy, z nichž některé jsou náročnější, ale všechny jde v případě strachu bez problémů přenést. Navíc jsou veškeré jezy a šlajsny na této trase bezpečné v tom smyslu, že za normálního stavu vody se pod nimi netvoří tzv. válce, a převrhnuvšího se pilota, nebo posádku vyplivnou ven (zatím ještě z naší výpravy neutonul ani jeden účastník). Pak už stačí jen posbírat bagáž, vesla, vylít loď a pokračovat dál.

Ubytování - se děje v kempech přímo u řeky ve vlastních stanech, pro ty méně odolné se dají u kempů sehnat i místa v ubytovnách (informace opět na: www.ingetour.cz), případě lze spát v autech. Auta lze zanechat ve kterémkoli kempu po trase, případně rovnou na hlídaném parkovišti půjčovny Ingetour v Boršově, nebo je postupně převážet do cílů jednotlivých etap.

Strava – dle vlastní úvahy , v kempech jsou ohniště pro přípravu stravy po vodácku, pro ty línější a pohodlnější, jsou tam i kiosky a hospůdky. Tekuté občerstvení do lodí je výhodnější přivézt s sebou, neboť nákup celých láhví v kioscích se dost prodraží (což se již několikrát potvrdilo).

Vybavení – kromě stanu (před naložením zkontrolujte jeho kompletnost) a odpovídajícího počtu spacáků není potřeba nic zvláštního, ale je dobré vzít s sebou boty do vody, sadu rezervního suchého oblečení, lehkou pláštěnku, plavky, krém na opalování, brýle proti slunci, uzavíratelný igeliťák na mobil, peníze a dobrou náladu.

Cena: Není pevně stanovena, záleží na náročnosti a žízni jednotlivých účastníků (většinou to nevyjde dráž, než týdenní zájezd do Egypta)

Ti z Vás, kteří by nemohli absolvovat celou trasu, se mohou připojit kdykoli během plavby, případně odjet dříve z kteréhokoli kempu, Ingetour se o lodě postará.


Pro tuto akci není počet účastníku omezen. Zájemci ať se prosím přihlásí na mail 74.mirek@seznam.cz co nejdříve, nejpozději do 11.8., a uvedou: tel. č., předpokládaný počet osob, informaci zda mají plavidlo své, či využijí služeb půjčovny, a typ lodi, který by si chtěli zapůjčit. V případě, že již dopředu víte, že dorazíte později, případně odjedete dříve, uveďte to prosím také.

Ceny zapůjčení lodí, typy lodí a další informace naleznete na stránkách půjčovny Ingetour.

Po uzavření přihlášek zkusíme vypracovat předběžný plán na odložení, případně převozy aut, a zařídit v půjčovně nějakou skupinovou slevu.

Další doplňkové informace, konzultace problémů, a objasnění nejasností na tel.: 775 33 00 52, případně na mailu 74.mirek@seznam.cz .


Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007