aktualizováno | 21.12.2015 19:47:29 | edda | přečteno: 10080x
Ruská legenda přijede na Rallye Praha Revival!

Představujeme legendu sovětského motorsportu - Nikolaje Jelizarova

Nikolaj začal svou karieru v motorsportu, když se koncem 60. let dostal na  Gorkovský automobilový závod, kde se stal zkušebním řidičem a jak tomu bylo tehdy zvykem, skoro každý zkušební řidič automobilky byl zároveň závodníkem.

            S vozy GAZ-24 Volga závodil ze začátku hlavně na okruhových závodech, později i rallye. V roce 1975 přešel do VAZu a začal jezdit s vozy VAZ 21011, LADA VFTS a LADA SAMARA . Od té doby se účastnil hlavně v mezinárodních podnicích (občas až 25 závodů za rok), a v roce 1976 startoval např. i na Rallye Tatry, kde vybojoval 2. místo v PMP. Velkým úspěchem bylo 2. místo ve třídě na Rallye Acropolis v roce 1979 s vozem VAZ 21011 a celkově byl devátý! Na svém kontě má i pódiové umístění v Poháru míru a přátelství – na nejtěžším závodě tohoto , v té době, populárního seriálu - Rallye Ruska Zima. Byl to tak specifický závod, že málokdy někdo jiný, než sovětský jezdec vyhrál... např. Václav Blahna v tomto roce dojel osmnáctý, a nejlepší cizinec byl Jiří Šedivý na čtrnáctém místě. Přesto se to jednou podařilo i dalšímu revivalovému účastníkovi – Blažejovi Krupovi.

      V 90. letech se úspěšně účastnil s vozem Nissan Pathfinder v rámci týmu  Joker Team Rally Raid v soutěži BAJA v Řecku, Italii nebo Portugalsku. Později pak startoval i na DAKARU.

           

 

 

           

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007