aktualizováno | 15.01.2016 12:57:25 | dawe | přečteno: 10212x
Rozhovor s Vladimírem Peškem

    V Edda Cupu již startovalo obrovské množství legend autosportu, několik jich jezdí pravidelně, jistě všichni znají Jirku Háka, Tomáše Hanka, Ivo Krále, ale jsou i dvě legendy, které, zejména pro jejich skromnost, téměř nikdo nezná...  Láďu Krupičku, špičkového okruhového jezdce, jsme Vám již představili, a druhým je Vladimír Pešek z Plzně. Sám jsem byl překvapen / po prvém startu na revivalu/, jak skvělou kariéru má za sebou v automobilových soutěžích!

 

Kdy jsi přičichl k motorismu?

   To už je sakra dávno, ale jako spousta jiných, jsem lítal na 50ccm “motorkách”. Dokonce na vlastnoručně postavené na motocross..

 


Kdy jsi poprvé vyrazil za autosportem?

   S autosportem jsem začínal na konci šedesátých let v Klatovech, na “Vltavě”. Po několika letech, konkrétně v roce 1972 jsem koupil soutěžní Š 1000MB, která shodou okolností “ Vltavu” jela, a v roce 1973 začal s V. Štolbou jezdit soutěže pravidelně.

 

 

 

Který kopec jsi navštívil jako první?

   Na prvním kopci jsem startoval v roce 1974, a to na pověstném Kokoříně. S výsledkem se raději chlubit nebudu, a to zapříčinilo, že jsem na dlouhou dobu na kopce zanevřel...

 


Součástí Edda Cupu jsi od?

  Edda Cup jsem jel poprvé až v roce 2013 v Bečově, to je neuvěřitelných 39let od mého prvního startu v závodech do vrchu. Potom se mi nikdo nemůže divit, že kopce se už asi dobře nenaučím...

 


Vystřídal jsi mnoho aut, na které vzpomínáš nejraději?

   Závodních aut jsem díky velké pauze až tak moc nevystřídal. Ale číslo jedna je určitě Škoda 130RS, zvláště ta první, po Leo Pavlíkovi, která měla lehkou, fabrickou kastli. Líbí se mi i svezení s mým současným autem, Subaru Impreza. S každým závodem se s ním sžívám více a více.

 

Který kopec Ti sedí nejvíce?

    Jako soutěžák bych měl preferovat Radotín, protože to je více RZ / kterou jsem mimochodem jezdil již před 40lety.../, než kopec.., ale když se to pražákům líbí.... :-). Nejraději mám Bečov, i když je již dost rozbitý, ale alespoň má dobrou délku. Mimo Edda Cup se mi ještě líbí Hradiště, ale až nahoru k větrníkům ,a také Horní Jiřetín.

 


Co bys zlepšil v Edda Cupu?

   Pořádat v dnešní době podobné podniky není jednoduché, a tak mi nepřísluší něco kritizovat.... Jenom snad, že to jsou podniky pro amatéry, tak by měli licencovaní jezdci, když se chtějí svézt, či vyzkoušet auto, jet mimo, ve zvláštní třídě, aby nebrali body těm, kteří jezdí pravidelně.

 


Tvůj názor na revivaly?

   Revivaly jsou určitě super akce a získávají stále na větší popularitě. Jel jsem je třikrát, ještě před tím, než jsem začal jezdit kopce. V roce 2015 jsem jel ve třech seriálech, skoro každý víkend, a to penzistu značně finančně vyčerpává, takže revivaly již nedám....

 


Máš ještě nějaké nesplněné přání, co se týče autosportu?

   V pětašedesáti letech již žádné velké ambice nemám. Každý podzim si přeji přežít tu zku... zimu a co se týče autosportu, tak někde pojet Martina, Jirku či Frantu / toho posledního se i občas podaří/.

 


 

                                  Na viděnou v Mostě Vláďa Pešek

 


 


 


 

 

 


 


 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007