aktualizováno | 25.06.2019 15:14:26 | edda | přečteno: 6000x
Hostr Prix Liberec, komentář

ZAV EDDA CUP, HOSTR Prix Liberec 2019, 22.,23. června, komentář, 1. část

 

V Liberci na známé trati od centrálního parkoviště v Horním Hanychově na křižovatku na Výpřeži dlouhé 3000 metrů se uskutečnil další závod nezávislého seriálu závodů automobilů do vrchu EDDA Cup. Vzhledem k tomu, že při HOSTR Prix se jel i závod Mistrovství ČR a závod České trofeje byl z logistických důvodů počet jezdců EDDA Cupu limitován, takže ne na každého zájemce o start se dostalo, ale z pravidelných účastníků nechyběl nikdo. Nakonec bylo k závodu v pátek přijato 80 závodníků a obě plochy centrálního parkoviště vyhrazené pro depo se kompletně zaplnily.

V pátek večer se v depu uskutečnila velká oslava 20. výročí třicátin závodnice Dany Urbánkové, vím, že u dam se věk nemá prozrazovat, ale když sama paní Dana měla předmětnou číslici na svém závodním autě vyvedenou, tak to snad nevadí. Popřát oslavenkyni přišlo celé depo, pro gratulanty připravila Dana bohaté pohoštění a tak zábava ve stanu s prohýbajícími se stoly a kolem něj probíhala dlouho do noci.

V sobotu ráno začal program v devět hodin první tréninkovou jízdou a už při ní se ukázalo, že vzhledem k nutnosti umožnit průjezd autobusům veřejné dopravy, což byla nepřekročitelná podmínka povolení závodu, a vzhledem k tomu, kolik si vyžádalo řešení kolizí na trati, dohadování se s těmi diváky, kteří nechápou pojem „zakázaný prostor“, půjde jen velmi těžko dodržet předepsaný program. V brzkém dopoledni ještě navíc zkropil trať déšť, to bychom nebyli ani v Liberci, aby nesprchlo, ale trať rychle oschla a zbytek dne už hřálo sluníčko. Pravidelným střídáním nejprve tréninkových a pak závodních jízd jezdců EDDA Cupu a obou sérií vypsaných AČR pokračoval závodní program až do večera. Závodníci EDDA Cupu na rozdíl od mistrovských a trofejových jezdců absolvovali dvě kompletní závodní jízdy.

Z podmínek k souhlasu s pořádáním závodu ze strany majitele hotelu na Ještědu vyplynula nutnost uspořádání sobotního ceremoniálu v hotelu, ale bohužel k slavnostní atmosféře mělo dění v hotelu a kolem hotelu daleko.

Nedělní závodní program EDDA Cupu tvořily po jedné tréninkové jízdě opět dvě závodní jízdy. Během nich mohli opět početní diváci vidět to nejlepší, co může EDDA Cup nabídnout. I přes opět nutné přestávky se podařilo absolvovat všechny předepsané jízdy a již ve čtvrt na čtyři mohly být zveřejněny konečné výsledky nedělního závodu. Krátce poté tentokrát již v parkovišti závodních vozů došlo k slavnostnímu předání poháru nejlepším v jednotlivých vypsaných třídách a závodníci se rozjeli domů.

Pořádání závodů v Liberci, byť se HOSTR Prix jela pod záštitou primátora statutárního města Liberec J. Zámečníka je velmi náročné, jak z hlediska finančního, tak organizačního. Jak Petr Strnad, majitel firmy HOSTR a Eda Patera, promotér celého seriálu musí podstoupit před

závodem martyrium nejrůznějších jednání, během závodu řeší tisíce věcí a ani s koncem závodu jejich starosti nekončí, spíš ještě přibudou.

Naopak potěší takové věci, třeba když se legenda našich okruhů a kopců, několikanásobný úspěšný závodník v dakarském maratónu, průkopník závodů tahačů na okruzích Jiří Moskal, který se dozvěděl, že organizačnímu týmu se nedostávají traťoví pořadatelé, se sám nabídl a přišel i se synem, po oba dny ráno vyfasovali vysílačku, hasicí přístroj, koště a vestu a celý den strávili odpovědným střežením přiděleného úseku. Takže J. Moskal si může do své bohaté sportovní kariéry zapsat ještě pozici traťáka. Jezdci i organizátoři EDDA Cupu si pomoci naší legendy velmi váží.

Přes všechny problémy skončily závody HOSTR Prix Liberec 2019 pro EDDA Cup úspěšně, bohužel v tuhle chvíli, nemohu napsat za rok v Liberci na shledanou, protože promotér a celý organizační tým se musí rozhodnout, jestli za stávajících podmínek je únosné zde pokračovat.

Ale rozhodně na shledanou se závodníky a fanoušky EDDA Cupu v sobotu 13. července na trati mezi Zbraslaví a Točnou!

Podrobné hodnocení závodů v jednotlivých třídách bude následovat (neprodleně, maximálně hned, jak to bude). Samotné výsledky zde: http://edda.cz/mscrdovrchu/index.php?m=vysledky

Jarda Malík

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007